Poroşenko acuză Rusia de interferare cu alegerile ucrainene din 2019

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu se aşteaptă la un progres în direcţia obţinerii păcii în estul Ucrainei decât după alegerile din această ţară, despre care a precizat că speră să ofere un nou preşedinte în 2019, potrivit RFE/RL.

Biroul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko a criticat joi declaraţia lui Putin, afirmând că liderul rus se amestecă în alegerile prezidenţiale ucrainene chiar înainte ca acestea să înceapă.

Luând cuvântul la o conferinţă de presă în Singapore, Putin a susţinut că eforturile depuse de liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei – aşa numitul Format Normandia – pentru a obţine progres în aplicarea planului de pace stabilit în capitala belarusă în 2015 vor fi “fără sens”, pentru moment.

Putin speră că o nouă administraţie prezidenţială în Kiev în 2019 se va dedica soluţionării paşnice a conflictului care are loc în estul Ucrainei între forţele guvernului din Kiev şi separatiştii susţinuţi de Moscova, conflict care a provocat moartea a peste 10.300 de persoane începând cu 2014.

“Autorităţile ucrainene actuale nu au arătat nicio dorinţă de a pune în aplicare acordurile de la Minsk – ele nu fac nimic pentru a le implementa, nimic nu se întâmplă”, a declarat Putin, adăugând că atâta timp cât administraţia Poroşenko rămâne la putere “nu prea se poate pune bază pe soluţionarea paşnică a problemelor din aceste teritorii”, făcând referire la regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk care sunt parţial controlate de separatişti.

Sviatoslav Ţeholko, secretar de presă al biroului prezidenţial ucrainean, a scris pe Facebook că Poroşenko doreşte o rezolvare paşnică a conflictului din estul Ucrainei dar că “nu va fi niciodată de acord asupra păcii în condiţiile impuse de o ţară agresoare”.

Kievul şi diverse guverne occidentale acuză Rusia că furnizează arme şi luptători separatiştilor şi susţin că Moscova nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute de planul de pace de la Minsk. Kremlinul neagă acuzaţiile lansate împotriva sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe