Poroşenko a negociat planul de pace cu Putin, Merkel şi Hollande

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Miercuri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi preşedintele rus Vladimir Putin au purtat o rundă de negocieri, prin intermediul unei conferinţe telefonice, menită să faciliteze implementarea planului de pace din estul Ucrainei, anunţă Kiev Post.

Poroşenko i-a informat pe oficialii vestici de încălcările grave ce s-au petrecut în timpul implementării planului de încetare a focului din estul Ucrainei. În particular, şeful statului ucrainean a precizat că, începând din 20 iunie, paramilitarii afiliaţi Kremlinului au încălcat condiţiile încetării focului de 52 de ori. Incidentele provocate s-au soldat cu 18 morţi şi 27 de răniţi.

Liderul ucrainean a subliniat faptul că implementarea planului de pace şi stabilizarea controlului autorităţilor ucrainene asupra întregului perimetru de la graniţa cu Rusia va fi posibilă doar dacă observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), inclusiv reprezentanţii Rusiei, vor fi prezenţi în estul Ucrainei.

Ucraina aşteaptă din partea Rusiei acţiuni tangibile care să faciliteze stabilizarea situaţiei din regiunile estice, Lugansk şi Doneţk, a precizat Poroşenko, cerând preşedintelui rus să adoptate măsuri concrete prin care să pună capăt livrărilor de armament şi echipament, destinate paramilitarilor pro-Rusia din Ucraina.

Preşedintele rus şi-a arătat susţinerea pentru planul propus de omologul său ucrainean cu privire la regimul de încetare a focului şi monitorizarea zonei de conflict.

În urma discuţiilor, cancelarul german a propus un cadru menit să faciliteze continuarea negocierilor de pace cu privire la conflictul din estul Ucrainei, care include: stabilirea unui sistem de monitorizare cu elemente de control (cu referire la barajele rutiere şi la transferul punctelor de control pe graniţa ruso-ucraineană) cu participarea observatorilor OSCE, inclusiv a reprezentanţilor ruşi, pe perioada armistiţiului; schimbul listelor cu ostatici şi solicitări publice de punere în libertate adresate de autorităţile ruse celor care ţin persoane captive; continuarea negocierilor în cadrul unui grup trilateral de contact.

Părţile implicate au acceptat planul propus de Merkel şi au convenit să continue negocierile în acest format începând de joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe