"Ponta va juca cartea Syriza. Îşi face un nou partid" - scenariu marca Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Premierul Victor Ponta va adopta un discurs naţionalist, xenofob, anti-occidental, anti-globalizare, şi, alături de colegul său de "suferinţe pe linie penală, dar plin de bani", Sebastian Ghiţă, va fonda un nou partid de extremă stângă de tip Syriza, este scenariu halucinant lansat de fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

"Victor Ponta pare că schimbă foaia atunci când, pentru a-şi promova noul Cod Fiscal, apelează la inflamatul discurs anti-occidental, specific extremei stângi de pretutindeni, dar şi propagandei de la Moscova. Pentru a înţelege începutul de metamorfoză a personajului politic, încă şef al Guvernului României, cred că trebuie să ne raportăm la obiectivele sale, dar şi la acţiunile trecute.

Să ne amintim de vara lui 2012, când, împreună cu tovarăşul său de coaliţie, Crin Antonescu, precum "Che şi Fidel", ca să-l citez pe ex-liderul PSD, au încercat un puci parlamentar pentru a cuceri toată puterea în stat. Amândoi au avut în primă fază o retorică vădit anti-occidentală, mai ales când presiunile partenerilor internaţionali s-au făcut simţite la Bucureşti, culminând cu sosirea emisarului special al preşedintelui Obama, Philip Gordon", scrie Sebastian Lăzăroiu.

Ulterior, Ponta a fost cel care a făcut pasul înapoi, a continuat fostul consilier prezidenţial, amintind că acesta şi-a însuşit "spăşit" celebra listă a lui Barroso pentru restabilirea statului de drept. Crin Antonescu, în schimb, a mers cu capul înainte, imperturbabil, realizând şi el, într-un final, că cel mai mare adversar al unei victorii la prezidenţiale îl reprezintă Departamentul de Stat.

"Cei care cunosc dedesubturile perioadei ştiu că, într-adevăr, Antonescu a fost pus pe lista neagră atât la Bruxelles, cât şi la Washington. Ponta a fost sfătuit corect că e imposibil să vrei să fii în politica mare fără încrederea partenerilor militari şi economici ai României. Pe atunci avea ascunse ambiţii de prezidenţiabil, deşi, declarativ, îl prezenta pe Antonescu drept candidat oficial al USL.

Aşa se explică de ce, spre stupoarea susţinătorilor săi politici din ţară, a acceptat să semneze Pactul de coabitare şi să participe direct la desemnarea şefilor de Parchete în 2013 cu propuneri absolut scandaloase din punctul de vedere al coaliţiei anti-justiţie", a afirmat Lăzăroiu.

De fapt, analistul politic susţine că, cine se uită cu multă atenţie la parcursul lui Ponta, după vara lui 2012 până-n prezent, va vedea că, în ciuda unor declaraţii politice, nu a întreprins nicio acţiune împotriva justiţiei şi împotriva stabilităţii macro-economice, obţinute cu greu după anii de austeritate ai guvernului Boc - "au fost două linii roşii peste care nu a călcat."

Astăzi, Ponta se află într-o situaţie cu totul si cu totul nouă. A pierdut, în ciuda celor mai bune cote la casele de pariuri, cursa prezidenţială şi este inculpat de DNA într-un dosar mai vechi, din vremea când era avocat şi parlamentar în opoziţie.

"Presiunile din interior şi exterior pentru demisia sa din funcţia de premier au fost uriaşe. O ipoteză, neluată în calcul până acum, dar care poate explica demisia sa din fruntea PSD, este că semnalele socialiştilor europeni au fost mai ferme şi s-au dovedit mai eficiente. De altfel, mai marii PES l-au considerat pe Ponta încă din 2012 o vulnerabilitate şi l-au ţinut de atunci încoace sub o atentă monitorizare.

Foarte probabil ca, după momentul punerii sale sub acuzare, dublat de voltele misterioase prin Istanbul via Baku, socialiştilor europenilor să le fi ajuns până-n gât năzdrăvăniile colegului lor din România, somat, pur si simplu, să se desprindă de imaginea social-democraţiei. Toate semnalele, mai mult sau mai puţin publice, arată un personaj politic devenit cu adevărat un paria la Washington şi în marile capitale europene", a susţinut Lăzăroiu.

Ponta va juca "cartea Syriza"

"Aşadar, ce poate face un Ponta, de 43 de ani, care nu mai are nimic de pierdut şi care a fost repudiat chiar de colegii săi europeni de ideologie? Cum îşi poate continua cariera politică? Nu-i mai rămâne decât să joace "cartea Syriza", un curent de extremă-stângă, prost primit nu doar de popularii europeni, dar chiar şi de colegii lui Martin Schultz. Dezlegat de angajamentele anterioare, Ponta poate să înceapă acum, din poziţia de premier, o ofensivă populistă împotriva echilibrelor macro-economice, folosind retorica binecunoscută deja a teoreticienilor neo-colonianismului cu "centrul hrăpăreţ şi periferia înfometată".

De justiţie nu se va putea atinge, pentru că, teoretic, partenerul său de coaliţie, UNPR, a trasat deja o graniţă a sprijinului parlamentar. Ponta şi-a luat cariera politică pe cont propriu (de altfel, şi-a avertizat colegii de partid încă din 2014 că, dacă nu câştigă prezidenţialele, "scapă cine poate"). Nu e clar cum se va termina epopeea sa la DNA până la viitoarele alegeri prezidenţiale din 2019, dar îl suspectez că vrea să întemeieze un curent politic propriu pe care să se caţere într-o eventuală revanşă cu Iohannis.

Nimic mai potrivit decât discursul naţionalist, xenofob, anti-occidental, anti-globalizare. Naraţiunea e simplă şi nu e exclus să capete din ce în ce mai mulţi adepţi. Iohannis este reprezentantul coloniştilor nemţi în România, el, Ponta, e românul verde, creştin ortodox, haiducul care se luptă cu marii stăpânitori ai lumii, spre binele şi propăşirea urmaşilor dacilor. După cum se vede, acest discurs nu angajează în niciun fel PSD, pentru că Ponta nu mai e preşedintele partidului, dar asta nu înseamnă că PSD sau o parte din PSD nu-şi poate însuşi ideile. Şi dacă va fi doar o parte, e suficient să întemeieze un nou partid de extremă stângă, alături de colegul său de suferinţe pe linie penală, dar plin de bani, Sebastian Ghiţă", a continuat Lăzăroiu.

Dacă va avea sau nu adepţi noua mişcare, analistul politic susţine că este prea devreme să ne pronunţăm, însă a atras atenţia că, înainte de referendumul din Grecia, 70% dintre români, conform sondajelor, simpatizau cu fanfaronul Tsipras, "deci posibil să fi fost sensibili şi la linia discursivă care demonizează capitalismul occidental şi victimizează bietele popoare de la marginea istoriei."

"Întrebarea e dacă PSD, încă membru PES, va mai susţine până în 2016 un premier astfel poziţionat. Un Congres organizat repede, în care candidatul Zgonea să vină cu un discurs pro-european şi pro-atlantist, ne va lămuri poate chiar în această toamnă", a concluzionat Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne