Ponta s-ar fi dus cu o delegaţie din securitate la un forum global în Washington

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Procurorul Victor Ponta ar fi participat, în 1999, la un forum global pe tema luptei anticorupţie alături de o delegaţie oficială formată aproape în totalitate din cadre ale serviciilor secrete, reiese dintr-un articol publicat miercuri de Hotnews.

Prezenţa lui Victor Ponta, care este acuzat că ar fi fost agent sub acoperire al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 1997-2001, la forumul desfăşurat în Statele Unite este confirmată de cel puţin două surse diferite.

Pe lângă biografia oficială a premierului, care este bănuită că ar conţine şi informaţii false, comunicatul Departamentului de Stat privind delegaţia oficială a României conţine numele participanţilor la forumul global din Washington, printre care şi procurorul Victor Ponta.

Potrivit comunicatului Departamentului de Stat, delegaţia română trimisă în Statele Unite era compusă din: Flavius Băiaş, la acea vreme secretar de stat la Ministerul Jusţiei, care răspundea de Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie; Bujorel Iamandi, expert în SRI; generalul Virgil Ardelean, director al serviciului secret al MI (DGIPI) în aceea perioadă; colonelul Mitică Dan din Ministerul de Interne (tot DGPI); generalul Vasile Lupu, care era adjunct în SRI, şi Victor Ponta, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

De asemenea, merită menţionat că de la forumul pe tema luptei anti-corupţie lipseşte, cel puţin oficial, un reprezentant al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

A doua sursă care confirmă prezenţa lui Ponta în delegaţia formată în mare parte din cadre ale serviciilor este fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGPI) Virgil Ardelean, care a fost prezent în mod personal alături de fostul procuror la eveniment.

”Din România au participat de la mai multe structuri. A fost o echipă românească foarte eterogenă. Separat ne-am dus, separat am venit. La hotelul unde am fost cazaţi, a fost inclusiv Ponta. Am fost cazaţi în acelaşi hotel. Pe urmă noi ne-am dus într-o parte, ei în alta. Noi am beneficiat de nişte activităţi colaterale. Lumea a fost foarte împărţită, foarte eterogenă. Confirmă că ne-am întâlnit cu dumnealui în holul hotelului”, a afirmat Ardelean.

Evenimentul, intitulat, "A global Forum on Fighting Corruption: Safeguarding Integrity Among Justice and Security Officials" a avut loc la Washington DC în perioada 24 – 26 februarie 1999.

Mai este de remarcat că, potrivit informaţiilor oficiale, Ponta s-ar fi prezentat la forum în calitate de simplu procuror, care nu se evidenţiase în nicio anchetă anti-corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne