Ponta nu renunţă la doctorat. A cerut revocarea ordinului de retragere a prestigiosului titlu

Pe 1 august 2016, Victor Ponta şi-a luat adio oficial de la prestigiosul titlu de "Doctor în drept" obţinut sub coordonarea lui Adrian Năstase. Nemulţumit de situaţie, fostul premier duce lupta în faţa instanţei.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Avocaţii fostului premier Victor Ponta au formulat o plângere prealabilă pentru anularea ordinului de ministru prin care i s-a retras titlul de doctor pe motiv că teza nu a respectat standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi este copiată din alte lucrări, informează News.ro.

Plângerea a ajuns marţi şi la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi urmează să fie soluţionată de instanţa de judecată.

Pe 1 august, noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor deţinut de Victor Ponta, după ce forumul suprem de decizie al Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor şi Certificatelor Universitare a stabilit, în mod definitiv, că fostul premier a plagiat.

Prin această decizie, se încheie un scandal de plagiat vechi de mai bine de patru ani.

Reamintim că în 2012, revista ştiinţifică Nature relata că Victor Ponta, la vremea respectivă premier al României, şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Universitatea Bucureşti, unde Ponta a obţinut titlul de doctor, a confirmat plagiatul, la fel şi CNATDCU.

Pentru a împiedica acest verdict, ministrul interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul în timpul şedinţei în care se pronunţa. Un alt verdict, dar de neplagiat, puternic contestat, a fost dat de către o comisie, înfiinţată la cererea Ministerului Educaţiei, din care a făcut parte şi Gabriel Boroi.

Ulterior, miniştrii Educaţiei din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui Executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar şi coerent. Ponta a încercat să renunţe el însuşi, în urma scandalurilor din presă, la titlul de doctor, însă legea nu i-a permis. Opinia publică a fost la vremea respectivă indignată că premierul vrea să renunţe pur şi simplu la titlu fără să suporte consecinţe penale, pentru fals intelectual şi pecuniare, căci în baza acestui titlu Ponta a obţinut nişte remuneraţii care, altminteri, nu i s-ar fi cuvenit.

Vă recomandăm şi Ce se va întâmpla cu Victor Ponta după ce i se va retrage oficial titlul de doctor