Ponta: învăţământul obligatoriu pentru copii de la vârstă de 5 ani

Elevi în bănci
Elevi în bănci (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta propune să se facă o dezbatere naţională privind vârsta optimă la care să înceapă învăţământul obligatoriu, arătând că pe plan european şi mondial se discută ca toţi copiii în vârstă de 5 ani să fie cuprinşi într-un sistem instituţionalizat de educaţie.

Victor Ponta a ţinut să precizeze că şi introducerea clasei pregătitoare în învăţământ a iscat la început foarte multe dezbateri în rândul populaţiei şi specialiştilor.

"Astăzi se discută pe plan european, pe plan mondial ca toţi copiii să fie într-un sistem instituţionalizat de educaţie încă de la vârsta de 5 ani şi cred că o asemenea decizie nu trebuie luată doar de Guvern sau de Ministerul Educaţiei. Cred că e o decizie foarte importantă care se referă şi la mentalitatea din România. Ştiţi foarte bine, bunicii sunt obişnuiţi să stea mai mult cu copiii acasă, să-i ţină mai mult. Să facem o dezbatere reală, pentru că, atunci când se ia decizia, nu doar să imităm un sistem european sau de pe plan mondial", a afirmat premierul.

El a mai menţionat că ministrul Educaţiei Remus Pricopie aproape că l-a convins de această necesitate, explicând însă că el personal nu este atins de această limită de vârstă, deoarece fiica sa a împlinit deja şase ani, însă a subliniat că părinţii trebuie să ştie ce vor face cu copiii în viitor.

Declaraţii anterioare ale ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a anunţat la începutul lunii ianuarie ca anul acesta se va lua o hotărâre dacă grupa mare va fi inclusă în învăţământul obligatoriu în 2015. Acesta a afirmat că Ministerul Educaţiei analizează posibilitatea modificării Legii educaţiei pentru a introduce grupa mare în învăţământul obligatoriu, în sensul ca grupa mare să rămână la grădiniţă, stabilindu-se numai obligativitatea de a merge la grădiniţă. Această prevedere ar urma sa intre în vigoare din septembrie 2015.

Conform opiniei ministrului, în grupa mare de grădiniţă sunt incluşi 98-99% dintre copiii cu vârste între 5 şi 6 ani, urmând a se introduce învăţământul obligatoriu de la cinci ani pentru acel procent de 1-2% dintre copiii care nu merg la grădiniţă.

Remus Pricopie s-a referit la posibilitatea de a introduce obligativitatea grupei mari la grădiniţă încă din luna mai 2014.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, a susţinut că această propunere este corectă şi că trebuie sprijinită, deoarece atunci când un copil intră mai devreme într-un mediu educaţional, şansele sale educaţionale cresc foarte mult.

Totodată, acesta a declarat că studiile de specialitate arată că performanţele şcolare ale unui copil care a fost la grădiniţă cresc cu cca 20% până la 30% faţă de un copil care nu a fost la grădiniţă.