Ponta făcut pro-american de Ghiţă înaintea alegerilor din 2014. Contra 300.000 de dolari

Un SRL ploieştean parte din reţeaua de firme condusă de Sebastian Ghiţă a plătit 300.000 de dolari companiei americane Podesta Group, fondată de şeful de campanie al lui Hillary Clinton, pentru a-l promova pe Ponta în timpul campaniei prezidenţiale de acum 2 ani.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

O firmă controlată de Sebastian Ghiţă - Federal Media Partner SRL - a plătit 300.000 de dolari companiei americane de lobby Podesta Group pentru a-l promova pe candidatul Victor Ponta în timpul campaniei prezidenţiale din 2014, relatează Hotnews.

Astfel, cu două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, lobbiştii au transmis zeci de emailuri către cele mai prestigioase instituţii de media din lume cu scopul de a-i convinge pe jurnaliştii străini că Ponta este pro-american, rezultă dintr-o investigaţie Hotnews.ro.

Mai mult, deşi acţiunile respective erau în folosul nemijlocit al lui Victor Ponta şi PSD, Federal Media Partner SRL nu apare pe lista persoanelor juridice care au făcut în anul 2014 donaţii mari către PSD, cu toate că legea obligă partidele să publice în Monitorul Oficial numele persoanelor fizice sau juridice ale căror donaţii depăşesc limita sumei de 10 salarii minime brute pe ţară.

Potrivit unui referat al procurorilor DNA din iunie 2015, firma ploieşteană Federal Media Partner SRL face parte din reţeaua de firme controlate de deputatul Sebastian Ghiţă. Anchetatorii au impus sechestru pe conturile firmei Federal Media Partner, la pachet cu alte 54 de firme suspectate a fi controlate direct sau prin interpuşi de Ghiţă şi prin care s-ar fi derulat operaţiuni de spălare de bani.

În ceea ce priveşte Podesta Group, aceasta a fost înfiinţată în 1998 de fraţii John Podesta şi Tony Podesta. John Podesta, în prezent şeful de campanie al lui Hillary Clinton, a fondat în 2003 şi a condus până în 2011 organizaţia Center for American Progres. John Podesta este în continuare membru în consiliul de administraţie al Center for American Progres, una dintre cele două organizaţii care s-au ocupat de organizarea vizitei lui Tony Blair în România.

HotNews mai arată că "în vara anului 2012, în timpul demersurilor pentru suspendarea din funcţei a preşedintelui Traian Basescu, John Podesta, actualul consilier al preşedintelui SUA, Barack Obama, pe atunci preşedinte al Centrului American pentru Progres a publicat o analiză referitoare la România în care scria: "Pretenţiile exprimate în Washington Post sau The Economist, conform cărora primul ministru Victor Ponta a subminat democraţia din Romania prin suspendarea preşedintelui Traian Basescu, nu sunt doar greşite, ci induc în eroare cu bună ştiinţă. La o analiză mai atentă a acţiunilor mai mult sau mai puţin recente ale preşedintelui suspendat, precum şi a recentelor decizii ale Curţii Constituţionale în această privinţă, se constată că primul ministru apără, de fapt, democraţia!"

Contactat de Hotnews.ro, deputatul Sebastian Ghiţă - fost PSD, actual PRU - a declarat: "Nu cunosc detalii despre legăturile dintre Podesta şi Ponta şi nu stiu amănunte despre campaniile de imagine din media realizate de Podesta. Înţeleg faptul că John Podesta este şef de campanie pentru Hillary Clinton". Întrebat dacă are legături cu Federal Media Partner, Ghiţă a negat. Întrebat dacă ştia că Federal Media Partner a plătit 300 de mii de dolari companiei de lobby Podesta Group, Ghiţă a răspuns din nou: "NU".

Articolul integral poate fi citit aici