Ponta despre STS: Este decizia Parlamentului să treacă la MAI

Declaraţii de presă Victor Ponta, la Palatul Parlamentului
Declaraţii de presă Victor Ponta, la Palatul Parlamentului (Epoch Times România)

Referitor la adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a proiectului privind trecerea STS la MAI, premierul Victor Ponta a ţinut să precizeze, marţi, că aceasta este decizia Parlamentului.

Premierul a susţinut în continuare că serviciul 112 trebuie să se afle în coordonarea Departamentului pentru situaţii de urgenţă.

"Este decizia Parlamentului. Eu mă ocup de Guvern, ce face Parlamentul este treaba Parlamentului. În continuare cred, dincolo de disputele politice cu domnul Băsescu, că sistemul 112 trebuie să se afle în coordonarea operativă a Departamentului pentru situaţii de urgenţă, cel condus de domnul Arafat", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Victor Ponta a mai spus că preşedintele Băsescu va contesta această decizie şi va susţine că va fi afectat sistemul 112, însă în toată Europa acest sistem se află la Ministerul de Interne şi numai în România el se află la Preşedinţie.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, fără dezbateri, deoarece a fost depăşit termenul de dezbatere, care era 20 martie 2014. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în ce priveşte acest proiect de act normativ, decizia finală urmând să fie luată de Senat. De când a avut loc tragicul accident din Munţii Apuseni, au avut loc numeroase discuţii în ce priveşte demiterea fostului şef al STS Marcel Opriş şi despre trecerea STS la Ministerul de Interne.

Partidul Mişcarea Populară: STS în subordinea preşedintelui României

Partidul Mişcarea Populară cere majorităţii parlamentare USD – UDMR să renunţe la trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din subordinea Preşedintelui României în subordinea Ministerului de Interne.

Victor Ponta şi majoritatea construită în jurul PSD fac un joc cinic de putere, atrăgând riscuri de securitate naţională prin luarea STS în subordinea guvernului şi demararea de proiecte cu companii străine în zona extrem de sensibilă a securităţii informatice, a declarat PMP.

Lăzăroiu: STS face parte din sistemul naţional de apărare a ţării

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a explicat că STS are structură militară şi face parte din sistemul naţional de apărare a ţării. De altfel, după cum îi este şi numele, se ocupă de "telecomunicaţiile speciale" şi pe timp de pace şi pe timp de război.