Ponta, cutremurele din Galaţi, Marincea, Roşia Montană şi exploatările Chevron

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)
Cutremurele din Galaţi fac victime. În tandem cu exploatările Chevron. Şi cu Roşia Montană. Şi cu tot ce este incomod pentru Guvern. Se fac demiteri, presa este (din nou) insultată şi se vorbeşte despre strămutări.

Miercuri, când la Pungeşti sătenii făceau un lanţ uman din trupurile lor, pentru a opri instalarea sondei Chevron, în România a avut loc un seism. Nu la Galaţi, ci la Guvern, care a dat o directivă de demitere a lui Ştefan Marincea, directorul Institutului Geologic Român.

Capul incomodului director a căzut, acuzat fiind de proasta gestionare a rezultatelor cercetărilor referitoare la cutremurele din Galaţi. Mai exact, Marincea a fost demis oficial pentru faptul că a lăsat să se scurgă în presă informaţii despre cutremurele de la Galaţi, când "directivele" premierului Ponta erau "că toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar".

Marincea fost acuzat de neprofesionalism: "Maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze şi incertitudini, în care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natură să genereze panică la nivelul populaţiei şi să întreţină sentimentul de teamă şi incertitudine al locuitorilor din zona respectivă'', se arată într-un comunicat postat pe site-ul MEN în care se justifică demiterea lui Marincea.

Se pare că un raport preliminar al Institutului Geologic al României includea, între posibilele cauze ale seismelor de la Izvoarele - Slobozia Conachi şi exploatările de petrol şi gaze în regiune ale firmei Petrom, fapt ce ridică întrebarea: dacă nişte banale sonde petroliere pot cauza 200 de cutremure la Galaţi, ce efecte vor avea atunci exploatările Chevron?

În planul naţional de dezvoltare strategică a României prezentat în vară de Ponta, gazele de şişt, la fel ca exploatările de la Roşia Montană, sunt prezentate ca o importantă sursă de venit la buget. Alături de RMGC, Chevronul este unul dintre viitorii plătitori importanţi de redevenţe. Faptul că un raport al institutului de geologie îşi permite să facă chiar şi vagi conexiuni între sonde şi cutremure, nu are cum să fie pe placul premierului român.

În Oklahoma, până să se dea liber la gazele de şist, seismologii înregistrau în jur de 50 de seisme uşoare pe an. În 2010 când s-au amplasat peste 100 de foraje, s-a ajuns la 1000 de cutremure anual. Legătura dintre aceste cutremure şi fracturarea hidraulică a fost evidenţiată de măsurători, care arată că epicentrele acelor cutremure sunt exact în zonele de foraj. În Marea Britanie s-au suspendat temporar explorările după ce s-au înregistrat o serie de seisme în zona Blackpool.

Şi atunci, nu este bine să scapi de un tip incomod ca Marincea, chiar înainte să înceapă exploatările Chevron? Marincea a avut "neobrăzarea" să critice modul în care au fost "gândite" exploatările RMGC şi să ceară desecretizarea unor documente legate de proiect. Ce garanţii să aibă Ponta ca, dacă vor începe roiuri de cutremure la Vaslui, Marincea nu se va răzgândi asupra oportunităţii exploatării gazelor de şist (pe care cu moderaţie le-a susţinut ) şi va cere desecretizarea documentelor în baza cărora s-au dat avizele pentru Chevron?

Gura presei cu rapoarte se astupă. Şi cu strămutări

Capul lui Marincea a căzut, La Pungeşti jandarmii au rupt cordonul uman şi premierul face eforturi să stingă orice "zvonuri" legate de planul de dezvoltare strategică conceput pentru români.

Miercuri, premierul le-a cerut ministrului Mediului, Rovana Plumb, şi ministrului delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, să finalizeze rapoartele ştiinţifice referitoare la cutremurele de pământ produse în zona de est a judeţului Galaţi, pentru a îi contracara pe "exaltaţii" care apar la televizor, răspândind "prostii" despre cutremurele de la Izvoarele, Slobozia - Conachi.

"Să finalizaţi toate rapoartele ştiinţifice referitoare la fenomenele seismice din Galaţi, să aveţi grijă la tot felul de indivizi exaltaţi, care, ca să apară la televizor, vin cu tot felul de prostii şi bagă panica în oamenii. Ca să contracaraţi însă exaltaţii dornici de camere de luat vederi, trebuie să veniţi cu studiile ştiinţifice şi o să vă rog, doamna ministru — înţeleg că sunteţi spre finalizare—, împreună cu domnul Costoiu, să informăm publicul şi să le explicăm foarte clar ce s-a întâmplat", a solicitat Ponta, miercuri în şedinţa de guvern, după ce în mass media s-a scris despre posibilitatea ca seismele din Galaţi să fi fost provocate de lucrări de explorare a gazelor de şist.

Premierul Ponta vrea să îi ajute pe sătenii din Galaţi, cărora, pentru binele lor, li s-ar putea propune să fie strămutaţi. La fel cum, tot spre binele lor, vor fi strămutaţi prin expropriere şi sătenii de la Roşia Montană, pentru a face loc iazului de decantare a apelor acide, sigur, asta dacă se avizează exploatările RMGC.

"Rog şi Ministerul de Interne, şi Ministerul Administraţiei, să fiţi pregătiţi în continuare dacă putem şi avem cum să-i ajutăm pe oamenii de acolo [Izvoarele], inclusiv să vedem dacă-i convingem, dacă vor să-i relocăm, însă asta se poate face doar în dialog cu oamenii respectivi, sau repararea caselor. Vreau să-mi faceţi clar o propunere pentru următoarea şedinţă de guvern", le-a cerut Ponta reprezentanţilor celor două ministere.

Orice, numai să nu mai spună presa lucruri neplăcute despre premier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne