Ponta: Banii alocaţi pentru sănătate sunt insuficienţi

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a afirmat vineri că Ministerul Sănătăţii a primit cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară, însă tot nu sunt suficienţi, anunţând totodată că Guvernul va mai aloca, la rectificarea viitoare, alte sume pentru sănătate şi educaţie.

Explicaţiile au fost date de premierul Victor Ponta la sfârşitul unei vizite la Spitalul Pantelimon, unde a fost însoţit de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi de secretarul de stat de la Interne, Raed Arafat.

“Pentru ca la rectificarea de ieri cei mai mulţi bani s-au dus, aşa cum era normal şi corect de fapt, spre sănătate – de altfel şi la rectificarea din septembrie o să alocăm în continuare bani pentru sănătate – am vrut să văd un proiect de succes. Înţeleg că, doar în 9 luni, de la un spital foarte vechi care nu respectă niciun fel de standard, după cum se vede, s-a progresat foarte mult, dar mai este mult de lucru. Am vrut să văd un proiect care mă interesează foarte tare, o maternitate finanţată din fondurile de la Banca Mondială şi care, mi-a spus domnul manager, va fi finalizată peste trei luni. (…) De aceea am vrut să văd cu ochii mei, am văzut şi ce merge bine, am văzut şi ce merge prost, şi nu pot decât să consider că, deşi Ministerul Sănătăţii a primit cel mai mult la rectificare, tot n-a primit destul şi, cu siguranţă, orice resurse suplimentare avem, le alocăm pentru sănătate şi educaţie”, a afirmat Ponta.

În legătură cu proiectul de modernizare a maternităţii, proiect finanţat dintr-un credit de 250 de milioane de euro primit de la Banca Mondială, factorii implicaţi i-au explicat premierului care sunt cauzele întârzierii proiectului.

“Am vrut să văd de ce s-au schimbat anumite date tehnice şi mi s-a explicat că e vorba despre noi standarde pe care toate maternităţile din România trebuie să le respecte şi, din acest motiv, tot ceea ce strângem, resurse suplimentare, le orientăm către finalizarea maternităţilor finanţate de Banca Mondială”, a afirmat Ponta.

În bugetul pe anul 2014, sumele alocate pentru Sănătate şi Justiţie au fost micşorate faţă de anul precedent. În timp de domenii vitale pentru viitorul societăţii româneşti - Educaţia, Cercetarea, Sănătatea - suferă de subfinanţare cronică, alte domenii precum cultele religioase primesc în mod constant din fonduri publice sute de milioane de euro anual.