Ponta: "Am evitat să mă mai văd cu Truică, deoarece am fost informat de SRI că sunt probleme"

Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu
Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu (Facebook.com/Vladimir Tismăneanu)

Audiat în dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, fostul premier Ponta a declarat că a rupt relaţia cu omul de afaceri Remus Truică, pe care-l ştia de mai mulţi ani, după ce a fost sesizat de SRI că acesta are probleme, relatează digi24.ro

"După ce am devenit prim-ministru am evitat să mă mai văd cu Truică, deoarece am fost informat de SRI că sunt probleme cu acesta, fără a primi alte detalii”, a declarat Ponta, întrebat despre relaţia cu Remus Truică, afaceristul care ar fi pus la cale retrocedarea frauduloasă a pădurii Snagov.

La întrebarea dacă s-a întâlnit cu consultantul politic israelian Tal Silberstein acasă la Tăriceanu, Ponta a răspuns afirmativ.

Da, l-am găsit acasă la Călin Popescu Tăriceanu în 2014 şi s-a vorbit de formarea unui nou partid. Tăriceanu se vedea şi cu Traian Băsescu şi cu Vasile Blaga”, a declarat la DNA fostul premier, conform actelor de la dosar consultate de News.ro.

În acelaşi dosar, fosta soţie a lui Tăriceanu, Ioana Valmar, le-a declarat procurorilor DNA că, în octombrie 2008, a fost contactată de un avocat de la o firmă de avocatură care i-a cerut să autentifice ca notar, un contract de vânzare - cumpărare privind un teren din Bucureşti şi care aparţinea Prinţului Paul Al României, terenul urmând să fie mult subevaluat în dosar.

Erau 17 hectare pe Strada Ion Ionescu de la Brad din Bucureşti. Avocatul mi-a spus că este pe Strada Siseşti şi mi-a cerut o estimare de taxe. Cumpărător era SC Replicia, prin Remus Truică. I-am comunicat că valoarea minimă pentru tranzacţie, conform grilei notarilor pentru 2008 era de 500 de euro pe metru pătrat. Rezultă o valoare de 85 milioane de euro, impozitul în sarcina vânzătorului calculat fiind de 1.709.000 de euro. Truică mi-a cerut să autentific contractul la o valoare de 50-60 euro/mp. Nu am fost de acord”, a declarat fosta soţie a lui Tăriceanu în declaraţia de martor.

Reamintim că preşedintele Senatului este acuzat că a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre:

- retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului);

- implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare;

- actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri.

În acelaşi timp, procurorii îl acuză pe Tăriceanu că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Andronic şi Remus Truică, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

În acelaşi context, şeful Senatului a mai precizat că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Totodată, Tăriceanu a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.