Ponta acuză PSD-ul de tentativă de mituire a bisericii: Este o încercare a lui Liviu Dragnea

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Liderul Pro-România, Victor Ponta, acuză o încercare de mituire a cultelor religioase, în condiţiile în care mai mulţi aleşi PSD, în frunte cu Liviu Dragnea au depus în Parlament un proiect de lege ce vizează împroprietărirea cultelor religioase cu păduri fără să fi existat un titlu de proprietate anterior.

Mai exact, proiectul de lege PL-X nr. 9/2019 de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere urmăreşte respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafaţă de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităţilor de cult care au deţinut în folosinţă sau administrare şi nu în proprietate astfel de suprafeţe.

Or, potrivit lui Ponta, această iniţiativă legislativă ar fi „o încercare a lui Liviu Dragnea de a mitui cultele religioase cu ceva ce aceştia nu au cerut”.

„Eu nu ştiu şi cât am fost prim-ministru nu am auzit niciodată nici Biserica Ortodoxă, nici Catolică, Greco-catolică să îi împroprietărim cu ce nu au. Nu ne-au cerut niciodată aşa ceva şi nu cred că au cerut nici acum. Cred că este mai degrabă o încercare a domnului Dragnea - după ce, din cauza imaginii sale, referendumul de anul trecut privind familia tradiţională a fost un eşec răsunător- o încercare cumva de a mitui cultele religioase cu ceva ce aceştia nu au cerut. (...) La acest proiect de lege s-a adăugat un amendament al unor deputaţi de la UDMR care prevede şi împroprietărirea asociaţiilor de grăniceri din zona Bistriţa, Mureş, Harghita, Covasna, cei care au fost grăniceri înainte de 1918. La fel, nu există titluri de proprietate”, a explicat Victor Ponta în cadrul unei conferinţe de presă", a declarat fostul premier.

„De mâine începând ne folosim toate cel 20 de voturi ca să blocăm acest proiect", a adăugat Ponta.

În acest context, Ponta a susţinut că acest proiect ridică problema fondului forestier şi a opinat că foarte curând ar trebui să existe un referendum pe tema pădurilor.

"Cred că pe această temă, la un moment dat, foarte curând, nu pe 26 mai, ca să nu încurcăm lucrurile, dar foarte curând ar trebui să existe un referendum care să stabilească o perioadă de 3 ani, de 5 ani, de 10 ani, în care exploatarea forestieră să se facă nu în scop industrial, nu în scop comercial, ci, eventual, doar pentru lucrările necesare de întreţinere”, a arătat Ponta.

Reamintim ca PLX 9/2019 a trecut de Senat fiind acum pe agenda Camerei Deputaţilor. În ultima perioada, membrii Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva au pichetat în două rânduri Parlamentul, cerând ca proiectul să nu fie adoptat în forma actuală. Sindicaliştii au arătat că acesta este neconstituţional, contravine Codului Silvic şi va avea ca impact o diminuare cu peste 650.000 ha a fondului forestier proprietate publică a statului şi dispariţia a peste 3.000 locuri de muncă în silvicultură.