Pompeo: SUA este pregătită pentru noi discuţii cu Coreea de Nord

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)

SUA susţine că este pregătită să reia imediat discuţiile cu Coreea de Nord, cu scopul de a obţine denuclearizarea completă a statului comunist până în 2021, după un summit în Phenian între liderii din Nord şi Sud.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că l-a invitat pe ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-ho, să participe săptămâna viitoare la o întâlnire în New York, potrivit Euronews.

Anunţul făcut de SUA are loc după angajamentele asumate de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în timpul discuţiilor sale cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. Kim a afirmat că a acceptat să închidă un poligon important destinat lansărilor de rachete.

De la summitul istoric care a avut loc în Singapore, în luna iunie, între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un, au fost raportate puţine progrese în direcţia denuclearizării, iar Pompeo a anulat în august o călătorie planificată la Phenian.

La o conferinţă de presă comună, preşedintele Moon a precizat că Nordul va permite experţilor din „ţările îngrijorate” să observe închiderea poligonului de testare a motoarelor pentru rachete şi a rampei de lansare de la Tonchang-ri.

Grupuri de monitorizare susţin că acest poligon a devenit principala infrastructură de lansare de rachete a Coreei de Nord, acolo fiind testate motoare pentru rachete capabile să lovească SUA.

Moon a adăugat că Phenianul va merge chiar şi mai departe şi va închide principalul său complex nuclear de la Yongbyon – dacă SUA ia nişte măsuri reciproce nespecificate.

Nu este clar care vor fi aceste măsuri, deşi consilierul sud-coreean pentru securitate naţională Chung Eui-yong a afirmat că acestea ar putea include declararea oficială a încheierii Războiului Coreean din 1950-1953.

Unii analişti au declarat că Kim Jong-un a mai făcut în trecut astfel de afirmaţii şi că încă există îndoieli cu privire la ce ar putea implica un proces de verificare a denuclearizării statului comunist nord-coreean.

Preşedintele Trump a declarat miercuri pe Twitter că evoluţia este „foarte palpitantă”, însă unii oficiali americani au insistat că detectează o încercare a Phenianului de a separa Seulul de Washington – adică, îmbunătăţirea relaţiilor şi amplificarea cooperării Nordului cu Sudul cu scopul de a relaxa presiunea economică destinată înfrănării programelor nucleare nord-coreene şi de a submina argumentele favorabile staţionării trupelor americane în Coreea de Sud.

Alţi experţi şi analişti consideră că Phenianul încă are alte complexe nucleare secrete. Ţara a oprit testele nucleare şi de rachete în ultimul an, dar nu a permis inspecţii internaţionale la un poligon de testare, în luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe