Pompeo şi Netanyahu discută în Brazilia despre pericolul iranian

Secretarul de stat american Mike Pompeo (st) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu
Secretarul de stat american Mike Pompeo (st) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat marţi, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre “agresiunea regională” a Iranului, potrivit unei declaraţii publicate de Departamentul de Stat al SUA.

“Secretarul de stat Michael R. Pompeo s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu astăzi în Brasilia, capitala Braziliei. Ei au discutat despre pericolul inacceptabil pe care îl reprezintă agresiunea regională şi provocările din partea Iranului şi a agenţilor săi la adresa securităţii israeliene şi regionale. Secretarul a reiterat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea Israelului şi dreptul său necondiţionat la autoapărare”, se precizează în declaraţie.

Cele două părţi şi-au reconfirmat angajamentul pentru consolidarea cooperării bilaterale, precum şi a întăririi relaţiilor cu Brazilia, potrivit declaraţiei.

Pompeo şi Netanyahu s-au întâlnit cu ocazia ceremoniei de învestire a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro.

SUA s-a retras anul trecut din controversatul acord nuclear JCPOA încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi a reimpus două runde de sancţiuni ce fuseseră suspendate anterior ca parte a acordului, în schimbul restricţionării semnificative a activităţilor nucleare iraniene.

Netanyahu a declarat că restricţiile aplicate Iranului în ceea ce priveşte comerţul cu petrol, transportul maritim şi sectorul bancar reprezintă “cele mai severe sancţiuni impuse Teheranului de la lansarea acţiunilor de oprire a agresiunii sale”. Liderul israelian – care se confruntă cu câteva cazuri de corupţie intentate împotriva sa şi a familiei sale – a afirmat că decizia preşedintelui american Donald Trump de a reintroduce sancţiunile este o măsură “curajoasă, hotărâtă şi importantă”, care va contribui la consolidarea stabilităţii şi securităţii.

În decembrie 2018, Departamentul de Stat american a precizat că Washingtonul susţine în totalitate dreptul Tel Aviv-ului de a se apăra împotriva “aventurismului” iranian în regiune, care ar putea ameninţa existenţa statului evreiesc.

Iranul, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Siriei, a susţinut regimul din Damasc în cei aproape 8 ani de război civil sirian. Deşi Israelul a susţinut oficial că are o poziţie neutră în privinţa conflictului sirian, Tel Aviv-ul s-a opus prezenţei militare iraniene în Siria, temându-se că Teheranul ar putea obţine o influenţă şi mai mare în regiune.

În ciuda afirmaţiei sale privind poziţia neutră, Tel Aviv-ul a desfăşurat numeroase raiduri aeriene în Siria despre care a susţinut că sunt împotriva grupului paramilitar libanez Hezbollah.

La sfârşitul anului trecut, Siria a declarat că va aplica noi reguli de luptă în ceea ce priveşte Israelul după ce Rusia a adoptat o poziţie mai dură şi mai clară privind conflictul dintre Israel şi aşa-numita “Axă a rezistenţei”. Prin urmare, Damascul va răspunde oricărui atac israelian. În cazul în care israelienii vor distruge o anumită ţintă militară, atunci Siria va răspunde cu o lovitură împotriva unui obiectiv similar în Israel, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Factorii de decizie din Damasc au afirmat: "Siria nu va ezita să lovească un aeroport israelian dacă aeroportul din Damasc este atacat şi lovit de Israel. Acest lucru va avea loc cu consimţământul armatei ruse staţionate în Levant."