Pompeo promite cele mai dure sancţiuni “din istorie” împotriva Iranului

Secretarul de stat american, Mike Pompeo
Secretarul de stat american, Mike Pompeo (Joe Raedle/Getty Images)

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-a adresat Fundaţiei Heritage în Washington printr-un discurs legat de strategia viitoare a SUA privind Iranul, după ce Donald Trump a anunţat luna trecută retragerea ţării sale din acordul nuclear iranian, cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

În discursul intitulat “După acord: O nouă strategie privind Iranul”, Pompeo a promis că SUA va aplica o presiune financiară fără precedent împotriva Iranului prin intermediul sancţiunilor. El a precizat că efectele negative ale sancţiunilor nu vor fi reduse până când Iranul nu îşi va schimba cursul. Potrivit secretarului de stat, noile sancţiuni vor fi “cele mai dure din istorie” şi vor face ca Teheranul să se lupte pentru “a-şi menţine economia viabilă”.

Pompeo s-a adresat liderilor iranieni în discursul său, promiţând că activităţile lor curente vor fi întâmpinate de un “răspuns ferm”. El a anunţat că SUA nu plănuieşte să negocieze acordul iranian din 2015, însă a precizat că SUA este deschisă la dialog cu aliaţii săi şi cu Teheranul.

Secretarul de stat a promis că relaxarea sancţiunilor va veni doar împreună cu schimbări “tangibile, demonstrate şi de durată” în politicile Teheranului, adăugând că încheierea unui nou acord nu este obiectivul cheie, ci protejarea “cetăţenilor americani”, a căror securitate a fost periclitată prin adoptarea JCPOA.

SUA s-a retras în luna mai din JCPOA, care prevede că Iranul trebuie să îşi restricţioneze în mod semnificativ activităţile nucleare şi să menţină un program nuclear paşnic în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Totuşi, preşedintele american Donald Trump, care a criticat acordul ca fiind plin de “breşe” şi a cerut statelor semnatare să ia măsuri pentru a-l îmbunătăţi, a promis că va impune noi sancţiuni economice împotriva Teheranului pentru “activităţile sale ostile”.

Discutând despre viitoarele sancţiuni americane împotriva Iranului, Pompeo a notat că Washingtonul va trimite specialişti în toate ţările pentru a explica noua politică a SUA. El a confirmat că orice fel de entitate care desfăşoară afaceri cu Iranul va fi “trasă la răspundere” de către Statele Unite. Pompeo şi-a exprimat speranţa că sancţiunile americane vor fi susţinute de aliaţii SUA din afara Europei, adăugând că el crede că aliaţii vor accepta noua politică faţă de Iran ca fiind “cea corectă”.

Pompeo a prezentat 12 solicitări pentru Iran, una dintre ele fiind retragerea tuturor forţelor din teritoriul sirian. De asemenea, el a cerut ca Teheranul să pună capăt sprijinului militanţilor Houthi din Yemen.

De asemenea, Pompeo a promis că va colabora strâns cu Pentagonul pentru a “descuraja agresiunea iraniană”, pentru a depista agenţii iranieni şi aliaţii Iranului şi să îi “strivească”. El a mai promis că va asigura libertatea de navigaţie în apele regionale.

Secretarul a criticat modul în care a folosit Iranul acordul JCPOA, susţinând că în loc să folosească banii care au intrat în ţară pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor săi, Teheranul i-a folosit pentru a “alimenta războaie prin terţi” şi pentru a finanţa Hezbollah şi Hamas.

După discursul lui Pompeo, Pentagonul a comentat noua strategie a Statelor Unite, promiţând că va înfrunta ceea ce a descris ca fiind “influenţa malignă” a iranienilor în regiune. Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Pentagonul evaluează dacă SUA îşi va “amplifica acţiunile curente sau dacă va implementa noi măsuri”.

Tel Aviv şi Washington acuză Iranul că trimite şi arme în Siria, susţinând că acestea sunt folosite pentru a ameninţa şi ataca Israelul. Teheranul neagă acuzaţiile, afirmând că trimite în Siria doar consilieri militari care asistă Damascul în lupta împotriva grupurilor teroriste.

Teheranul a fost acuzat de asemenea că susţine militanţii Houthi din Yemen şi că le furnizează arme, în special rachete balistice, pe care aceştia le lansează ulterior asupra Riadului şi a altor oraşe din Arabia Saudită, care este implicată în războiul ce zguduie în prezent Yemenul. Iranul a negat şi aceste acuzaţii, afirmând că susţine Houthi doar politic.