Pompeo îşi începe turneul în Europa centrală. Rusia şi China luate în vizor

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a început un turneu în cinci naţiuni europene, despre care oficiali ai administraţiei SUA susţin că se va concentra pe opoziţia la influenţa tot mai mare a Rusiei şi Chinei în Europa Centrală, potrivit RFE/RL.

Pompeo va ajunge luni în Ungaria, înaintea unor vizite în Slovacia şi Polonia. Apoi, călătoria se va încheia cu opriri în Bruxelles şi Reykjavík, Islanda în 15 februarie.

Un oficial al administraţiei americane a precizat că Pompeo se va întâlni cu premierul ungar Viktor Orban, un admirator vocal al preşedintelui Donald Trump.

Oficialul a afirmat că discuţiile se vor concentra pe “eforturile de consolidare a relaţiei de securitate, de contracarare a agresiunii ruse, de întărire a abilităţii NATO de a intimida şi descuraja” şi pe eforturile de “susţinere a Ucrainei”.

În plus, se aşteptă ca discuţiile să abordeze tema apărării aeriene şi antirachetă şi probabil Pompeo va recunoaşte rolul Ungariei în Afganistan şi în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Orientul Mijlociu.

De asemenea, oficialul a susţinut că Pompeo îşi va exprima suportul pentru societatea civilă din Ungaria şi se va întâlni cu lideri ai unor organizaţii nonguvernamentale.

În trecut, Ungaria a fost considerată de Freedom House ca fiind “liberă” din punct de vedere politic, însă a retrogradat în raportul “Libertatea în Lume 2019” la categoria “parţial liberă” din cauza atacurilor constante ale Fidesz, partidul premierului Orban, asupra mass mediei, instanţelor, grupurilor religioase, mediului academic, organizaţiilor nonguvernamentale şi a sectorului privat.

În Polonia, Pompeo va participa la o conferinţă pe tema Orientul Mijlociu în 13-14 februarie, care se va concentra pe Iran.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, vicepreşedintele american Mike Pence, şi Jared Kushner, consilier senior pentru Orientul Mijlociu şi ginere al preşedintelui Trump, precum şi Jason Greenblatt, delegatul special al SUA pentru negocieri internaţionale, vor participa la conferinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe