Pompeo în vizită surpriză în Afganistan. Cere discuţii de pace cu talibanii

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat luni într-o vizită surpriză în Afganistan, a promis că va susţine eforturile preşedintelui Ashraf Ghani de a începe tratative de pace cu talibanii şi a reiterat faptul că SUA doreşte să participe la acestea.

Vizita, care a avut loc la finalul turneului în Asia, ce a inclus şi Coreea de Nord şi Vietnam, a fost prima deplasare a lui Pompeo în Afganistan de când a fost numit în funcţie în luna aprilie, potrivit Reuters.

Pompeo a declarat că strategia anunţată anul trecut de preşedintele Donald Trump – privind trimiterea unui număr suplimentar de soldaţi în Afganistan pentru a mări presiunea asupra talibanilor şi a-i forţa să vină la masa negocierilor – funcţionează şi i-a liniştit pe afgani că SUA îi susţine “în timp ce continuă lupta pentru eliberarea ţării lor”.

Vizita lui Pompeo are loc după o altă vizită efectuată de Alice Wells, principalul diplomat al Departamentului de Stat american pentru Asia Centrală şi de Sud. Wells a declarat în această lună că se amplifică presiunea asupra talibanilor pentru a răspunde ofertei lui Ghani de a demara discuţiile de pace.

La o conferinţă de presă ţinută în palatul prezidenţial din Kabul, împreună cu Pompeo, Ghani, care la începutul acestui an a propus discuţii de pace fără condiţii prealabile, a afirmat că va fi necesar ca ţara să meargă înainte cu precauţie.

“Nu ar fi realist să ne gândim că într-o singură zi poate fi soluţionată o criză veche de 40 de ani”, a precizat Ghani.

După încetarea focurilor ce au durat trei zile în timpul sărbătorii Eid din luna iunie, talibanii, care luptă pentru a restabili versiunea lor a legii islamice stricte, au respins până acum oferta lui Ghani de discuţii, cerând în schimb retragerea trupelor internaţionale din Afganistan.

Totuşi, Pompeo a propus ca SUA să participe direct la discuţiile cu talibanii. Aceştia au respins negocierile cu guvernul din Kabul susţinut de Occident, pe care îl consideră ilegal, şi au cerut discuţii directe cu Washingtonul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe