Polonia va cumpăra 40 de rachete de la americani


O rachetă AGM-158 JASSM produsă de contractorul american Lockheed Martin Corp.
O rachetă AGM-158 JASSM produsă de contractorul american Lockheed Martin Corp. (Captură Foto)

Ministrul polonez al apărării Tomasz Siemoniak s-a declarat mulţumit de rachetele de rază lungă pe care ţara sa le va cumpăra de la americani, susţinând că reprezintă cel mai modern echipament militar pe care l-a deţinut vreodată Polonia.

Membră a NATO, Polonia a depus de ani de zile eforturi pentru a-şi moderniza armata şi aceste eforturi s-au intensificat după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea în luna martie şi a oferit suport rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei, mişcări care au neliniştit Varşovia.

Siemoniak a declarat că acordul de achiziţionare a rachetelor costă 250 milioane de dolari. Înţelegerea, deja semnată în Statele Unite, a fost contrasemnată joi şi de un general polonez.

Acordul include cumpărarea a 40 de rachete aer-sol de tip AGM-158 JASSM de la contractorul american în servicii aerospaţiale şi de apărare Lockheed Martin Corp., care vor fi integrate în flota aeriană poloneză de avioane de luptă F-16.

Acordul mai include achiziţionarea de echipamente asociate, pregătire şi suport logistic, toate fiind necesare pentru a face rachetele operaţionale.

Siemoniak a adăugat că acum, în contextul conflictului ruso-ucrainean, aceste rachete sunt foarte necesare.

Atât Siemoniak, cât şi ambasadorul american în Polonia, Steven Mull, au lăudat acordul considerîndu-l un semn al întăririi alianţei americano-poloneze.

Livrarea va avea loc în 2015 şi 2016, rachetele fiind programate să devină operaţionale în 2017.

Atât Departamentul de Stat, cât şi Congresul american, au aprobat acest acord în toamnă, Polonia devenind, după Australia şi Finlanda, cea de-a treia ţară căreia i s-a permis să cumpere rachete din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe