Polonia, supusă presiunilor pentru retragerea legii privind Holocaustul. Motivele, confuze

Preşedintele polonez Andrzej Duda.
Preşedintele polonez Andrzej Duda. (Janek Skarzynski/AFP/Getty Images)

Polonia este marcată de o renaştere a antisemitismului din cauza unei legi care va impune sentinţe cu închisoare pentru sugerările că naţiunea a fost complice în Holocaust, au avertizat grupuri minoritare locale, pe fondul amplificării presiunilor ca preşedintele să se opună legislaţiei.

Parlamentul a votat iniţiativa legislativă joi, 1 februarie, atrăgând nemulţumirea Israelului, critica Statelor Unite şi dezaprobare din partea mai multor organizaţii internaţionale. Preşedintele Andrzej Duda are la dispoziţie 21 de zile pentru a decide dacă va promulga sau nu legea.

Proiectul legislativ impune sentinţe de până la 3 ani cu închisoarea pentru menţionarea termenului “lagăre poloneze ale morţii” şi pentru sugerarea “publică şi împotriva dovezilor” a complicităţii naţiunii sau a statului polonez în crimele Germaniei naziste.

Evrei din Europa au fost trimişi pentru a fi ucişi în lagăre ale morţii construite de germani pe teritoriul polonez, inclusiv Auschwitz, Treblinka, Belzec şi Sobibor.

Polonia, care a trecut printr-o dezbatere publică dificilă în ultimii câţiva ani după publicarea unor studii potrivit cărora unii polonezi au participat la atrocităţile naziste, a urmărit să descurajeze utilizarea termenului “tabere poloneze” când se face referire la taberele naziste construite şi care au funcţionat pe teritoriul său, susţinând că termenul implică o complicitate.

Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a declarat sâmbătă că folosirea termenului “taberele poloneze ale morţii” este greşită.

Oficiali israelieni au afirmat că proiectul de lege incriminează fapte istorice fundamentale. Ministrul israelian de Externe a precizat joi că Israelul se opune cu tărie aprobării proiectului de lege.

Ambasada israeliană din Varşovia a declarat vineri seară că Israelul nu se opune luptei Poloniei pentru a se asigura că termenul “taberele poloneze al morţii” nu va fi folosit niciodată.

Partidul polonez de guvernământ, PiS, a reaprins dezbaterea asupra Holocaustului ca parte a unei campanii de alimentare a patriotismului lansată de când a preluat puterea în 2015.

PiS susţine că legislaţia este necesară pentru a proteja reputaţia Poloniei şi pentru a se obţine asigurări că istoricii recunosc faptul că polonezii, la fel ca evreii, au fost victime ale naziştilor.

Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului PiS, a declarat sâmbătă postului public de radio Jedynka faptul că polonezii resping “anti-semitismul într-o manieră foarte radicală”.

“Dar, de asemenea, suntem un stat suveran şi avem datoria de a porni, acesta fiind doar începutul, lupta împotriva... acestei campanii majore de defăimare a polonezilor, şi anume, insultarea Poloniei, învinuirea noastră pentru acţiunile altora”.

O comisie a Congresului american însărcinată cu combaterea anti-semitismului şi mai multe grupuri evreieşti i-au cerut preşedintelui polonez Duda să se opună actului legislativ.

Consiliul Internaţional pentru Auschwitz, o agenţie de consultanţă asociată cu biroul premierului polonez Mateusz Morawiecki, a menţionat vineri că inexactitatea proiectului de lege generează “temeri legitime legate de restricţionarea libertăţii în ceea ce priveşte descoperirea adevărului despre Holocaust”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe