Polonia: Sikorski ar putea renunţa la portofoliul Externelor (presă)

Ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski.
Ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski. (SOEREN STACHE / AFP / Getty Images)

Şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski s-ar putea să nu mai facă parte din noul guvern al lui Ewa Kopacz şi ar putea-o înlocui pe aceasta la preşedinţia camerei inferioare a legislativului, a relatat vineri cotidianul Gazeta Wyborcza.

Chestionat de France Presse, purtătorul de cuvânt al MAE polonez a refuzat să facă orice comentariu cu privire la acest scenariu formulat de Gazeta în baza informaţiilor primite de la surse din cadrul Platformei Civice, principalul partid al coaliţiei de guvernământ.

Şef al diplomaţiei poloneze începând din 2007, în guvernele liberale succesive ale lui Donald Tusk, Sikorski a deţinut de asemenea postul de ministru al apărării între 2005 şi 2007. Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni politici polonezi în străinătate, Sikorski a fost propus recent de Varşovia pentru a-i succeda britanicei Catherine Ashton ca şef al diplomaţiei europene.

Formarea unui nou guvern polonez a devenit necesară după desemnarea premierului polonez actual Donald Tusk pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European. Printre candidaţii posibili pentru postul de nou şef al diplomaţiei, presa poloneză îi nominalizează pe ministrul de finanţe Jacek Rostowski, eurodeputatul Pawel Zalewski sau fostul ambasador în SUA Ryszard Schnepf.

Un politician cu o reputaţie de atlantist convins, Sikorski s-a aflat recent într-o situaţie incomodă din cauza scandalului ascultărilor ilegale pentru declaraţiile nu tocmai amicale pe care le-ar fi făcut, punând la îndoială soliditatea alianţei polonezo-americane, aminteşte AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe