Polonia şi statele baltice găzduiesc cel mai mare exerciţiu militar. Participă 10 state NATO

Soldaţi polonezi
Soldaţi polonezi (Sean Gallup/Getty Images *)

Aproximativ 17.500 de soldaţi din 10 state membre NATO participă la un exerciţiu militar ce a fost lansat miercuri în Polonia şi statele baltice, a anunţat Ministerul polonez al Apărării, potrivit RFE/RL.

Ministerul a precizat că “Anakonda” este cel mai mare exerciţiu pe care l-au desfăşurat vreodată forţele militare poloneze, fiind implicaţi 12.500 de soldaţi polonezi la diverse poligoane de pregătire pe cuprinsul ţării. Alţi 5.000 de soldaţi din diverse state NATO participă la manevre în Estonia, Letonia şi Lituania.

Programul include de asemenea şi manevre navale în Marea Baltică.

Exerciţiul Anakonda, care va continua până în 16 noiembrie, are ca obiectiv pregătirea unităţilor individuale pentru o bună cooperare, a susţinut Ministerul.

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, Polonia şi cele trei state baltice, precum şi alte state din estul Europei, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la securitatea lor.

De asemenea, de la izbucnirea crizei din Ucraina, SUA a trimis în regim rotativ soldaţi în această regiune cu scopul de a descuraja Rusia. La rândul său, NATO şi-a consolidat prezenţa la graniţele estice ale celor patru naţiuni, toate având frontiere cu Rusia.

Polonia a cerut Statelor Unite să desfăşoare un număr mai mare de soldaţi pe teritoriul său. Mai mult, Varşovia chiar i-a sugerat recent preşedintelui american Donald Trump să creeze o bază permanentă în Polonia, sub numele de “Fort Trump”.

Exerciţiul Anakonda are loc după ce alianţa militară vestică a desfăşurat în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie exerciţiul Trident Juncture 2018, despre care Stoltenberg a declarat că este o “manifestare masivă” a capabilităţilor, unităţii şi determinării alianţei într-un moment în care Europa este expusă unui pericol tot mai mare.

Trident Juncture a implicat aproximativ 50.000 de soldaţi, 10.000 de vehicule şi peste 300 de avioane şi nave din cele 29 de ţări aliate NATO, plus partenerii Finlanda şi Suedia.

Obiectivul declarat al exerciţiului Trident, care s-a desfăşurat pe o suprafaţă ce se întinde din Atlanticul de Nord până la Marea Baltică, a fost acela de a oferi un răspuns mai eficient în cazul unui atac asupra membrilor alianţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe