Polonia se pregăteşte să ceară Germaniei despăgubiri uriaşe de război

Parlamentarul polonez Arkadiusz Mularczyk
Parlamentarul polonez Arkadiusz Mularczyk (Wikipedia.org)

O comisie parlamentară din Varşovia a emis o factură uimitoare cu despăgubiri de război în valoare de aproximativ 543 miliarde de dolari (aproximativ 440 miliarde de euro), pe care ar trebui să o plătească Germania Poloniei.

Şeful comisiei, parlamentarul Arkadiusz Mularczyk, a informat că peste 13 milioane de polonezi au suferit sub ocupaţia nazistă.

Cifra stabiltă ia în considerare numărul de oameni care au fost transportaţi în Germania pentru muncă în regim de sclavie, deţinuţii, victimele civile, precum şi soţiile văduve şi copiii rămaşi orfani în lagărele de concentrare naziste.

Mularczyk a mai afirmat că sunt luate în considerare şi persoanele care au suferit de “tuberculoză ca urmare a ocupaţiei” naziste.

Parlamentarul polonez a subliniat faptul că, potrivit unor estimări din 1990, Poloniei i s-ar datora despăgubiri de război în valoare de aproximativ 228 miliarde de dolari.

Însă, Mularczyk susţine acum: “Aceea a fost suma pentru anul 1990. Dacă ar fi să evaluăm suma în prezent, pe baza parităţii puterii de cumpărare a dolarului în 2017, atunci acea sumă ajunge la 1,98 trilioane de zloţi polonezi.

“În ceea ce priveşte dolarul, această sumă este de 543 miliarde de dolari”.

Însă Berlinul rămâne destul de neclintit în convingerea sa că Polonia a renunţat la dreptul de a primi despăgubiri în 1953.

Varşovia a fost distrusă aproape în întregime sub ocupaţia germană şi istoricii estimează că 6 milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de persoane de origine evreiască au murit în timpul ocupaţiei naziste brutale.

După înfrângerea Germaniei de forţele Alianţei, Polonia a căzut în mâinile unui guvern marionetă instalat de forţele sovietice.

Problema despăgubirilorilor din partea Germaniei a fost alimentată pentru prima dată în martie 2017 în timpul mandatului premierului Beata Szydlo din partidul de guvernare Lege şi Justiţie (PiS). La acea vreme, parlamentarul Mariusz Blaszczak a cerut public statului german să plătească aproape un miliard de dolari: “Doar pierderile materiale se ridică la aproximativ un miliard de dolari americani. Şi, pe deasupra, avem şi pierderi umane”.

Poziţia oficială a Varşoviei este aceea că acordul din 1953 a fost încheiat între guvernele marionetă sovietice din Polonia şi Germania de Est şi, prin urmare, nu este valid în Polonia independentă de astăzi.

Mularczyk a afirmat că “vasta majoritate a celor afectaţi de război sunt morţi”, adăugând că cea mai mare parte a acestora nu au fost despăgubiţi de naţiunea germană.

Politicianul a afirmat că încercările de despăgubiri individuale ale polonezilor victimizaţi nu au fost incluse în cererea mai amplă pentru despăgubiri de război, la care Polonia are dreptul, potrivit opiniei sale.

Într-un interviu ulterior, Mularczyk a precizat că este “în interesul Germaniei să soluţioneze datoria” sau riscă să dea dovadă de ipocrizie.