Polonia promite implicarea într-o luptă juridică împotriva cotelor de imigranţi

Polonia a promis că va lupta împotriva Bruxelles-ului în instanţă împotriva cotelor obligatorii de relocalizare a imigranţilor, acuzând în acelaşi timp Comisia Europeană că provoacă o breşă în ceea ce priveşte securitatea.
Un grup de refugiaţi trece pe sub un gard de sârmă ghimpată la frontiera ungaro-sârbă, în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015.
Un grup de refugiaţi trece pe sub un gard de sârmă ghimpată la frontiera ungaro-sârbă, în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

“Polonia a trimis o moţiune Comisiei Europene solicitându-i să întrerupă procedura de infringement. Dacă se continuă procedura, Polonia este pregătită să îşi susţină cazul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a avertizat Ministerul polonez de Externe într-o declaraţie publicată miercuri.

În declaraţie se mai precizează că, de fapt, Comisia Europeană a amestecat “din nefericire” problema imigranţilor cu alte plângeri de “natură politică” în ceea ce priveşte statul de drept din Polonia.

De asemenea, Ministerul polonez de Externe l-a acuzat pe vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, de interferenţă politică.

“Timmermans a manifestat o intervenţie politică în problemele interne ale Poloniei, adoptând o poziţie similară cu cea a opoziţiei”, a adăugat ministerul.

Declaraţia a fost publicată după ce Comisia a lansat o acţiune juridică împotriva Poloniei pentru refuzul de a accepta solicitanţi de azil din Grecia şi Italia.

Partidul de guvernământ al Poloniei, Lege şi Justiţie (PiS), a boicotat cotele obligatorii ale UE privind relocalizarea imigranţilor după ce a câştigat alegerile în 2015, chiar dacă Polonia s-a obligat să primească 6.182 de persoane din alte state UE.

Partidul Lege şi Justiţie a declarat că solicitanţii de azil musulmani sunt o ameninţare teroristă.

Ministrul polonez de Interne a declarat miercuri că politicile Comisiei Europene privind imigraţia au amplificat ameninţarea teroristă

“Paris, Stockholm, Bruxelles, Berlin, Manchester, Barcelona: cât de multe oraşe europene trebuie să fie lovite de terorişti pentru ca Uniunea Europeană să se trezească? Aşadar, recunoaşte Comisia Europeană că acceptarea cu ochii închişi a tuturor celor care ajung pe ţărmurile europene este similară cu plasarea unui laţ în jurul gâtului Europei?”, se arată în declaraţia ministrului.

“Procedura de infringement” a Comisiei Europene ar putea duce la amendarea Poloniei pentru neconformare.

Dar, publicul polonez susţine poziţia dură a guvernului din Varşovia.

Aproximativ 57% dintre polonezi ar prefera să scape de fondurile UE în schimbul opririi imigranţilor musulmani de a intra în ţară, pe când 51% ar dori mai degrabă ca Polonia să iasă din UE decât să se conformeze respectivelor cote obligatorii, a declarat în luna iulie IBRiS, o firmă specializată în realizarea de sondaje.

Comisia Europeană a lansat de asemenea acţiuni similare împotriva Republicii Cehe şi Ungariei pentru aceeaşi problemă.

O plângere separată a Comisiei se referă la sistemul de justiţie polonez, după ce partidul de guvernământ a preluat controlul asupra instanţelor şi judecătorilor din Polonia.

Această procedură ar putea aduce Polonia în situaţia de a nu mai avea dreptul de a vota în Consiliul European – o mişcare fără precedent în istoria Uniunii Europene, dacă ar fi să aibă loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe