Polonia diferită: marş comemorativ de dreapta peste weekend

Zeci de mii de polonezi participă la un marş comemorativ în Varşovia, 11 noiembrie 2017.
Zeci de mii de polonezi participă la un marş comemorativ în Varşovia, 11 noiembrie 2017. (Getty Images)

Aproximativ 60.000 de persoane, inclusiv naţionalişti şi fascişti, s-au adunat sâmbătă în capitala Poloniei la un “Marş al Independenţei”.

“Evenimentul din acest an s-a derulat sub sloganul “Îl dorim pe Dumnezeu”.

Printre lozincile scandate s-au numărat: “Întreaga Polonie cântă cu noi: la naiba cu refugiaţii”, “Dumnezeu, onoare, patrie”, “Fără roşu, fără curcubee, doar o Polonie naţională”, “O naţiune peste frontiere” şi “La naiba cu Antifa”.

Unele rapoarte au susţinut că pe unele dintre numeroasele bannere afişate puteau fi citite mesaje precum “Sânge curat”, “Europa va fi albă” sau “Rugaţi-va pentru un holocaust islamic”.

Polonia a refuzat până acum să primească refugiaţi, unii oficiali susţinând că persoanele cu trecut musulman reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ţării. Mai puţin de 1% din populaţia poloneză este musulmană.

Evenimentul, la care au participat de asemenea şi cetăţeni din ţările învecinate, a trimis lumii un mesaj clar anti-UE, anti-liberal şi anti-Islam, deşi mulţi dintre participanţi – inclusiv organizatorii – au declarat că marşul a fost paşnic şi patriotic.

Când a fost anunţat imnul naţional, familii cu copii, vârstnici, femei şi tineri, au devenit serioşi şi au cântat împreună.

În fiecare an, Marşul Independenţei din Varşovia din 11 Noiembrie, atrage mii de participanţi care comemorează anul 1918, când Polonia şi-a recâştigat statalitatea după 123 de ani de divizări.

În paralel cu acest marş, Coaliţia Anti-Fascistă, o alianţă paravan pentru Greva Femeilor din Varşovia, Cetăţenii RP şi alte grupuri progresiste, a organizat o demonstraţie sub sloganul: “Pentru libertatea voastră şi a noastră”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe