Polonia demite 2 procurori pentru expunerea unui activist bielorus

Polonia a demis doi procurori care au jucat un rol important in oferirea unor date financiare Belarusului despre un lider activist pentru drepturile omului, Ales Beliatski - informatii care au condus la arestarea lui.

La inceputul acestei luni, politia financiara din Minsk l-a arestat pe Beliatski si l-a acuzat de evaziune fiscala. Masura a venit dupa ce procurorii polonezi au impartasit detaliile unui cont bancar pe care Beliatski l-a avut in Polonia pentru a finanta grupul pentru drepturile omului, Vyasna, pe care l-a fondat.

Procurorul general polonez Andrzej Seremet a declarat, marti, ca doi procurori au furnizat informatiile, in ciuda recomandarilor de la Ministerul de Externe cu privire la modul de a gestiona astfel de cazuri.

Incidentul este o rusine pentru Polonia, care a facut din sprijinirea miscarii pro-democratie din Belarus o prioritate-cheie a politicii externe. Ministrul de externe al Poloniei si-a cerut scuze in mod public si a declarat: Belarusul a profitat de procedurile internationale care vizeaza lupta impotriva criminalitatii si a terorismului atunci cand a solicitat informatii despre contul bancar al lui Beliatski.

Grupul pentru drepturi Vyasna a denuntat cazul impotriva lui Beliatski ca fiind motivat politic, afirmand ca acuzatiile impotriva lui sunt "pedeapsa si rasplata" pentru munca sa indelungata pentru apararea drepturilor omului.

Arestarea lui Beliatski a atras critici internationale fata de actiunile de reprimare continua de catre guvernul din Belarus a opozitiei si societatii civile.

La inceputul acestei luni, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a condamnat arestarea, numindu-o "cel mai recent exemplu de persecutie" din Belarus. In iunie, OSCE a emis un raport special care acuza guvernul presedintelui Viktor Lukashenko de utilizarea sistematica a fricii, hartuirii, torturii si santajului pentru a domina cetatenii.

Presedintele SUA, Barack Obama a criticat, de asemenea, represiunea din Belarus, declarand ca dl Lukashenko a demonstrat un dispret total fata de valorile democratice, statul de drept si poporul sau.

Statele Unite si Uniunea Europeana au impus numeroase sanctiuni impotriva guvernului sau.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe