Polonia convoacă ambasadorul rus după declaraţiile lui Vladimir Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

După ce, săptămâna aceasta, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Polonia că ar fi încheiat o "înţelegere" cu Hitler şi că ar fi acţionat în mod "antisemit" în perioada interbelică, ministerul polonez de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta faţă de „insinuările” liderului de la Kremlin.

Afirmaţiile lui Vladimir Putin au generat critici vehemente. Polonia este una dintre victimele pactului Ribbentrop-Molotov, fiind invadată, la începutul războiului, atât de trupele Uniunii Sovietice, cât şi de cele germane, care au sărbătorit victoria printr-o paradă comună în oraşul Brest-Litovsk la 22 septembrie 1939.

Tensiunile dintre Polonia şi Rusia au crescut după angajamentele asumate de guvernul de la Varşovia, de a întări frontul estic în faţa unei agresivităţi tot mai evidente a Rusiei. Temerile Poloniei au fost accentuate mai ales după invadarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

Polonia şi-a exprimat „obiecţia fermă în faţa insinuărilor făcute de cele mai înalte autorităţi ruse în ultimele zile”, a declarat un viceministru de externe, Marcin Przydacz, citat de agenţia de presă PAP.

Vladimir Putin a acuzat de două ori în ultimele zile Polonia că ar fi încheiat o înţelegere cu Hitler în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial, fără să dea detalii.

Marţi, luând cuvântul la Ministerul rus al Apărării, el a afirmat că a luat cunoştinţă din arhivele recuperate din Europa de către Armata Roşie după 1945 că polonezii „au încheiat practic o înţelegere cu Hitler”.

Şeful statului rus a adăugat că un ambasador polonez la Berlin – pe care l-a numit ‘ticălos’ şi ‘porc antisemit’ – i-a promis lui Hitler ridicarea unui ‘frumos monument’ la Varşovia după ce liderul nazist a propus să-i ‘trimită pe evrei în colonii din Africa’.

În ajunul invaziei germane a Poloniei la 1 septembrie 1939, URSS condusă de Stalin, împreună cu Germania nazistă au căzut de acord să-şi împartă Europa de Est, într-un protocol secret al Pactului Ribbentrop-Molotov semnat la 23 august.

URSS a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, într-un moment în care armata poloneză lupta împotriva forţelor germane. Sovieticii au ocupat o mare parte a teritoriului polonez. Germania a atacat URSS la 22 iunie 1941.

Ministerul de Externe de la Varşovia a subliniat vineri, potrivit agenţiei PAP, că Polonia „a fost prima ţară care s-a angajat în rezistenţa armată în septembrie 1939 împotriva armatei germane care era sprijinită de Uniunea Sovietică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe