Polonia: Consevatorii reformează Curtea Constituţională

Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat marţi legea controversată de schimbare a modului de funcţionare al Curţii Constituţionale, în ciuda protestelor masive de stradă. Opoziţia şi oficiali europeni acuză o încălcare a democraţiei şi o lovitură de stat.
Protest antiguvern în Varşovia, 19 decembrie 2015.
Protest antiguvern în Varşovia, 19 decembrie 2015. (Captură Foto)

235 de deputaţi ai partidului PiS care deţine majoritatea absolută în ambele Camere ale Parlamentului au votat pentru, iar 181 au votat împotrivă. Opoziţia a acuzat faptul că legea este neconstituţională şi ar reprezenta o încercare de a bloca funcţionarea instanţei. Fostul ministru al Platformei civice (PO), Andrzej Halicki, a afirmat că ”avem de-a face cu o lovitură de stat mascată”, citează Spiegel.

Noua lege prevede că deciziile nu vor mai putea fi luate decât cu o majoritate de două treimi, nu cu o majoritate simplă ca până acum. În plus, este prevăzut un cvorum de 13 judecători din 15 care trebuie să participe la decizie, faţă de nouă judecători înainte. Mai mult, paragraful care prevedea independenţa instanţei a fost abrogat.

A doua cameră a Parlamentului, Senatul, are acum 30 de zile la dispoziţie pentru a se ocupa de noul act legislativ, dar este puţin probabil ca acesta să fie modificat, dat fiind că Partidul Dreptate şi Justiţie deţine şi acolo majoritatea absolută.

Reamintim că la scurtă vreme după victoria PiS în alegerile parlamentare, partidul lui Jaroslaw Kaczynski a desemnat 5 noi judecători constituţionali, după ce a anulat numirea celor vechi de către fosta putere. În ciuda faptului că ceilalţi membri ai Curţii au susţinut că legea în baza căreia au fost desemnaţi aceştia este neconstituţională, noii judecători au depus jurământul.

UE ameninţă Polonia cu suspendarea dreptului de vot al ţării

Nu doar în plan intern, ci şi la nivelul UE acţiunile guvernului PiS de preluare agresivă a mai multor structuri de putere au fost criticate vehement. Premierul luxemburghez Jean Asselborn, a cărei ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a făcut o paralelă cu metodele sovietice şi a ameninţat cu ceva ce UE nu a îndrăznit să folosească nici în cazul derapajelor anti-democratice ale guvernului Orban în Ungaria – anularea dreptului de vot al ţării la nivelul UE. Această sancţiune e prevăzută de articolul 7 din Tratatul de la Maastricht: Consiliul European poate vota cu o majoritate calificată suspendarea dreptului de vot al unui stat care încalcă flagrant drepturile omului.

”Evoluţiile de la Varşovia ne amintesc din păcate de drumul pe care au mers şi regimuri dictatoriale precum URSS. Dacă cea mai înaltă instanţă este lipsită de facto de puterile ei de control, atunci şi tribunalele normale riscă să-şi piardă independenţa”, a spus social-democratul într-un interviu acordat Reuters. În opinia sa, şi o restrângere a libertăţii presei este de aşteptat în Polonia pentru că partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) respinge criticile ca ”amestec din exterior”.

Asselborn a recunoscut că inacţiunea UE în cazul Viktor Orban, care a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat, a fost o greşeală şi a subliniat că ”dacă permitem asta în cazul unei ţări mari ca Polonia, putem să ne luăm la revedere de la UE ca şi comunitate de valori”.

În opinia premierului luxemburghez, Comisia Europeană trebuie să verifice evoluţiile din Polonia şi, la nevoie, să introducă sancţiuni dacă guvernul de la Varşovia nu-şi schimbă cursul.

Temerile opoziţiei

Fostul preşedinte şi lider al Mişcării Solidarnosc, Lech Walesa, a avertizat asupra riscului izbucnirii unui război civil ca urmare a politicilor PiS şi a pledat pentru alegeri anticipate pe motiv că acest partid ar fi o ameninţare pentru democraţie. ”Acest guvern acţionează împotriva Poloniei, împotriva a ceea ce am realizat – libertate, democraţie, nemaivorbind despre faptul că ne face de râs în toată lumea”, a afirmat Walesa, citat de Spiegel.

Opoziţia în schimb a acuzat faptul că după schimbarea legii, Curtea Constituţională va funcţiona mult mai încet, iar judecătorii aleşi de PiS vor putea bloca unele decizii. ”Legea distruge definitiv Curtea Constituţională”, a declarat liderul grupului Platformei Civice din Sejm (Camera Inferioară a Parlamentului polonez), Slawomir Neumann, care a acuzat că este vorba despre un ”atac la adresa democraţiei”.

Puterea se apără

În replică, ministrul Justiţiei Zbigniew Ziobro (PiS) a respins acuzaţiile: "Curtea Constituţională era ultimul fief al Platformei Civice, dar acum va fi în slujba tuturor polonezilor”, a afirmat acesta.

Şi preşedintele Andrzej Duda a apărat acţiunile guvernului PiS. El a afirmat într-un interviu acordat revistei germane Spiegel că ”în Polonia nu are loc o lovitură de stat aşa cum a spus preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Este o exagerare grosolană, chiar o jignire. În Polonia există acum o ceartă politică, dar în niciun caz democraţia nu este în pericol”.

”După alegerile prezidenţiale şi parlamentare în Polonia a avut loc o schimbare de putere, care nu le place multora, politicienilor care au pierdut şi jurnaliştilor din cealaltă tabără politică. Aceştia încearcă să pună noul guvern naţional-conservator într-o lumină proastă”, a mai spus preşedintele, arătând că în opinia sa este normal ca un nou guvern să-şi pună oamenii săi în cele mai importante instituţii de stat.

Recomandăm şi: Jurnalist polonez: ”Kaczyński nu este Viktor Orban, dar va copia unele din politicile sale” (interviu)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe