Politolog: ”Bucureştiul a pierdut ultima bătălie pentru R.Moldova”

„Din punct de vedere politic, Bucureştiul a cam pierdut ultima bătălie pe tema Republica Moldova, exact în momentul când preşedintele român Klaus Iohannis a promulgat acordul de împrumut în valoare de 150 de milioane de euro”, susţine politologul Octavian Milewski.
Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (Epoch Times România)

În toamna acestui an, după alegeri, urmează un „Maidan” moldovenesc, iar România va fi blamată pentru eşecul Chişinăului. Participanţii la acest maidan nu se vor împărţi pe criterii etnice sau lingvistice, ci în funcţie de raportarea la problema cea mai mare a Republicii Moldova – regimul Plahotniuc, afirmă expertul în spaţiul postsovietic Octavian Milewski, într-un interviu acordat ziare.com.

Potrivit acestuia, Bucureştiul a pierdut „ultima bătălie” pentru R.Moldova din proprie ignoranţă şi venalitate a elitelor. „În timp ce ignoranţa populară despre Moldova este relativ generalizată, venalitatea elitelor româneşti are un caracter particular şi este întruchipată de câteva zeci de indivizi cu cunoştinţe superficiale despre Europa de Est şi Republica Moldova în particular, dar care sunt bine conectaţi la reţeaua naţională şi parţial internaţională de networking şi generare de idei”, a precizat el.

„Să nu ne mire dacă în timpul Maidanului moldovenesc din toamnă, care va avea loc din cauza falsificărilor masive, România va fi blamată pentru eşecul Chişinăului. Rusia va fi pe planul doi în clasamentul antipatiilor de masă deoarece orice ar face aceasta nu poate fi asociată cu cel mai detestat dintre moldoveni, adică Plahotniuc, aşa cum se întâmplă în prezent. Iar participanţii la acest aşteptat maidan nu se vor împărţi pe criterii etnice sau lingvistice, romanofoni vs. rusofoni”, a adăugat Milewski.

Pe de altă parte, expertul a ridicat întrebarea cu cât a contribuit România la dezvoltarea R.Moldova, faţă de SUA, care au alocat 1,4 miliarde de dolari pentru asistenţă pentru dezvoltare în RM, de la independenţă până în prezent.

În timpul Maidanului moldovenesc din toamnă, care va avea loc din cauza falsificărilor masive, România va fi blamată pentru eşecul Chişinăului. Rusia va fi pe planul doi în clasamentul antipatiilor de masă deoarece nu poate fi asociată cu cel mai detestat dintre moldoveni, adică Plahotniuc.

”SUA au construit o autostradă de 92 de km în R.M., un exemplu de proiect de consolidare statală vizibil, durabil şi cu impact pe termen lung, cu efecte structurale asupra economiei. Prin comparaţie, România nu a construit un singur kilometru. Americanii au construit 10 facilităţi pentru irigaţie în valoare de zeci de milioane de dolari şi au făcut nenumărate donaţii nu numai în domeniul social-umanitar, dar chiar şi militar în R.Moldova. Există şi alţi parteneri care au făcut cel puţin la fel de mult pentru RM, UE şi state membre precum Suedia sau Polonia. Ar trebui să le reamintim unora că asistenţa României a fost de 10 ori mai mică, strict în termeni materiali sau financiari, în comparaţie cu SUA”, a concluzionat Milewski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe