Poliţişti şi deţinuţi trimişi în judecată în "cazul Brăguţa”

Oamenii legii anunţă că investighează acţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor RM, în a căror custodie s-a aflat Andrei Brăguţa, fiind iniţiate cauze penale distincte pe faptul excesului de putere.
Andrei Braguţa (dreapta), tânărul din R. Moldova decedat în detenţie preventivă
Andrei Braguţa (dreapta), tânărul din R. Moldova decedat în detenţie preventivă (facebook.com)

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Brăguţa, vor compărea pe banca acuzaţilor. Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat dosarul de învinuire a celor şapte în instanţă de judecată.

Potrivit Procuraturii Generale, poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către co-deţinuţi în privinţa lui Andrei Brăguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane. În acţiunile colegilor de celulă procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţământul tacit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise asupra cetăţeanului Brăguţa.

În prezent, co-deţinuţii sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, ei riscă de la 8 până la 15 ani închisoare.

“Procuratura Generală continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa altor 10 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, bănuiţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei, numărul acestora, potrivit procurorilor, nefiind exhaustiv.

De asemenea, procurorii investighează acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Amintim că, Andrei Brăguţa s-a stins din viaţă la 26 august a.c. în Penitenciarul nr.16 Pruncul în timp ce se afla în arest preventiv în custodia statului fiind diagnosticat cu pneumonie. Tânărul primise mandat de arestare pentru 30 zile, pentru că la 15 august ar fi depăşit viteza, iar la întocmirea procesului verbal de contravenţie ar fi insultat inspectorii de patrulare. Rudele acuzau oamenii legii că l-ar fi omorât în bătăi deoarece avea multiple vânătăi la cap.

Concluzionând cele întâmplate cu Andrei Brăguţa în custodia statului, experţii de la Promo-LEX au atenţionat că nici procurorul care a cerut eliberarea mandatului de arest şi nici judecătorul nu s-au îngrijorat de starea de sănătate a lui Brăguţa, ceea ce ar demonstra faptul că autorităţile Republicii Moldova nu sunt capabile să rezolve problemele sistemice din justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe