Poliţişti israelieni filmaţi în timp ce lovesc un angajat arab la un supermarket din Tel Aviv

Un angajat arab la un supermarket din Tel Aviv a fost bătut brutal şi arestat de trei ofiţeri de poliţie israelieni în civil după ce acesta nu a prezentat imediat actele de identitate. Incidentul contribuie la adâncirea tensiunilor dintre evreii şi arabii din Israel.
Incident în care poliţia israeliană în civil ia la bătaie un palestinian (Abu Alqian) care refuză să se legitimeze
Incident în care poliţia israeliană în civil ia la bătaie un palestinian (Abu Alqian) care refuză să se legitimeze (Captură video)

Poliţiştii patrulau duminică într-una dintre cele mai aglomerate zone din Tel Aviv, Piaţa Rabin, când l-au observat pe Maysam Abu Alqian, un israelian de origine arabă în vârstă de 19 ani din oraşul Hura, în faţa unui supermarket local.

Alqian a iscat unele suspiciuni şi poliţia i-a cerut să se identifice, considerând că ar putea fi un rezident ilegal. Tânărul a susţinut că actul de identitate este în supermarket, unde lucra de cel puţin trei luni. Apoi, Alqian a cerut ofiţerilor să se identifice, iar conform martorilor, poliţiştii au început să îl lovească.

Întrucât incidentul a avut loc într-o parte aglomerată a oraşului, mulţi oameni au filmat şi fotografiat întreaga scenă şi apoi au postat materialele pe Facebook şi Twitter, conform Deutsche Welle.

Incidentul a avut loc în faţa clădirii Primăriei oraşului.

Un martor ocular a scris pe Facebook că Alqian a întrebat: “Actul meu de identitate este în interior, cine sunteţi voi?”, adăugând că tânărul “nici nu apucase să îşi termine propoziţia că poliţiştii au început să îl lovească brutal, pumni cum nu aţi văzut niciodată în viaţa voastră, dinţi zburând în aer. Tânărul arab a fost strivit.”

Un alt martor a susţinut că “o doamnă în vârstă i-a întrebat [pe poliţişti] de ce fac ceea ce fac, dar aceştia i-au cerut să plece de acolo înainte să o bată şi pe ea”. Martorii din zonă au declarat că la faţa locului au sosit mai mulţi poliţişti care s-au alăturat atacatorilor.

“Nu stiu dacă arabul este mort sau în viaţă. Au aruncat ce a rămas din el într-o dubă a poliţiei – nu într-o ambulanţă – şi au dispărut”, a susţinut o persoană care a văzut incidentul.

Ziarul israelian Times of Israel a raportat că tânărul arab a fost dus ulterior la spitalul Ichilov pentru a i se trata rănile. Apoi, Alqian a fost târât în faţa unui tribunal în toiul nopţii, de către autorităţile care cereau întemniţarea sa. În ciuda afirmaţiilor poliţiei că tânărul a refuzat să se identifice şi că i-a atacat primul pe ofiţerii legii, tribunalul l-a eliberat şi i-a impus anumite restricţii.

Într-o scrisoare deschisă, fondatorul Forumului Israeli-Palestinian Bereaved Families for Peace, Yitzhak Frankenthal, a cerut şefului poliţiei să ceară scuze şi să se asigure că “poliţiştii nu vor acţiona ca lorzi ai moşiei, ci ca servitori ai acesteia”.

Frankenthal, al cărui fiu a fost răpit şi ucis de Hamas în 1994, a adăugat că “într-adevăr, înfruntăm vremuri dificile când există încercări constante pentru a ni se face rău în orice manieră, dar dauna cea mai gravă indusă tuturor este pierderea moralităţii de bază a umanităţii noastre”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe