Politicile SUA încalcă principiile NATO, susţine un purtător de cuvânt al lui Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a criticat Washingtonul pentru că încearcă să intervină în cazul pastorului american Andrew Brunson care este judecat în Turcia.

Într-o declaraţie scrisă trimisă Reuters, Ibrahim Kalin a cerut Statelor Unite să respecte independenţa judiciară a Turciei. Purtătorul de cuvânt a mai precizat că administraţia preşedintelui Donald Trump a făcut comentarii şi cereri arbitrare în cazul lui Brunson.

“Există o supremaţie a legii în Turcia şi cazul lui Andrew Brunson este o problemă legală. Este un proces legal în desfăşurare legat de această persoană”, a afirmat Kalin, care a adăugat că Ankara consideră că este “inacceptabilă desconsiderarea procesului legal de către SUA, care a adresat anumite cerinţe”.

Purtătorul de cuvânt a mai remarcat că cele mai recente politici ale administraţiei SUA nu au respectat principiile şi valorile NATO, precizând că recentele comentarii făcute de John Bolton, consilier al preşedintelui Trump pentru securitate naţională, înseamnă că SUA vizează un aliat NATO într-un război economic.

Bolton a declarat anterior pentru Reuters că Turcia a făcut o “mare greşeală” prin faptul că nu l-a eliberat pe Brunson. În timpul unei vizite în Israel, Bolton a susţinut că Turcia ar putea pune capăt crizei “instant” făcând “lucrul potrivit în calitate de aliat al NATO” şi eliberându-l pe pastorul american.

Lira turcească a înregistrat pierderi semnificative pe fondul disputei diplomatice şi comerciale dintre Ankara şi Washington.

Trump a dublat recent tarifele impuse importurilor turceşti de oţel şi aluminiu, pentru a presa Ankara să îl elibereze pe pastorul american Andrew Brunson, acuzat de implicare într-o tentativă de lovitură de stat împotriva lui Erdogan în 2016 şi că ar avea legătură cu clericul Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că ar fi fost în spatele puciului. Brunson a negat acuzaţiile.

La rândul ei, Turcia a anunţat noi tarife la unele produse americane precum automobilele, iar preşedintele Erdogan a făcut apel la boicotarea iphone-urilor şi altor produse electronice americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe