Politicienii americani vor declasificarea unor rapoarte privind atacurile din 11 septembrie


Unul dintre avioanele care a intrat în turnurile gemene din New   York în 11 septembrie 2001.
Unul dintre avioanele care a intrat în turnurile gemene din New York în 11 septembrie 2001. (Captură Foto)

Presiunile făcute pentru a declasifica cele 28 de pagini cenzurate din raportul Congresului american privind evenimentele din 11 septembnrie care detaliază posibilul rol al guvernului saudit în aceste atacuri teroriste, s-au transformat într-o mişcare matură.

Miercuri, fostul co-preşedinte al comisiei care a întocmit raportul revizuit în mare parte în 2002 va organiza o conferinţă de presă la Capitol Hill pentru a cere publicarea completă a raportului.

Fostul senator democrat Bob Graham se va alătura republicanilor Walter Jones şi Stephen Lynch, precum şi familiilor victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001, pentru a cere preşedintelui Barack Obama să facă mai multă lumină în ceea ce priveşte întreaga secţiune saudită, ce a fost ocolită complet în raportul prezentat în 2002.

Graham susţine că redactarea face parte dintr-o muşamalizare continuă a rolului oficialilor saudiţi în complotul din 11 septembrie. Acesta mai susţine că teroriştii saudiţi au primit ajutor financiar şi de altă natură din partea Consulatului Arabiei Saudite din Los Angeles şi Ambasadei saudite din Washington, precum şi din partea unor persoane bogate şi influente din Sarasota, Florida, ce au legături cu familia regală saudită.

Jones şi Lynch susţin că vor reintroduce rezoluţia iniţiată de ei prin care îi cer lui Obama se declasifice informaţiile în noul Congres. Proiectul de rezoluţie bipartizan a atras 21 de susţinători, incluzând 10 republicani şi 11 democraţi, de la prezentarea sa în urmă cu 12 luni.

Fostul preşedinte american George W. Bush a declarat că nu putea declasifica informaţiile deoarece erau prea sensibile şi puteau să pericliteze Războiul împotriva Terorii. Dar Obama a declarat că războaiele din Irak şi Afganistan s-au terminat, făcând ca reţinerea sa să fie şi mai suspicioasă.

Între timp, a fost lansată o campanie de trimitere de scrisori în vederea încurajării senatorilor să semneze rezoluţia, fiind implicat în această acţiune şi senatorul Charles Schumer, care în 2003 a condus un grup de 46 de senatori pentru redactarea unei scrisori similare adresată preşedintelui Bush.

Avocaţii guvernului saudit au negat în repetate rânduri orice legătură a oficialilor saudiţi cu atacurile teroriste din 2001 din Statele Unite.