Politician pro-independenţă ales preşedinte al Parlamentului catalan

Roger Torrent (centru) este felicitat după ce a fost ales în funcţia de preşedinte al Parlamentului catalan, în Barcelona, Spania, 17 ianuarie 2018.
Roger Torrent (centru) este felicitat după ce a fost ales în funcţia de preşedinte al Parlamentului catalan, în Barcelona, Spania, 17 ianuarie 2018. (Captură Imagine)

Parlamentarii catalani au ales miercuri un politician pro-independenţă, Roger Torrent, în funcţia de preşedinte al Parlamentului regional, ceea ce indică forţa partidelor care doresc separarea regiunii de restul Spaniei.

Torrent a fost candidatul preferat al principalelor două partide catalane pro-independenţă Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia) şi Esquerra Republicana de Catalunya (Stânga Republicană a Cataloniei).

Parlamentul catalan se va întruni astăzi pentru a aborda problema formării unui guvern local după alegerile din decembrie 2017, însă se pune întrebarea dacă bogata regiune din nord-estul Spaniei va continua planul său separatist.

Alegerile, convocate de Madrid pentru a combate mişcarea de independenţă, au eşuat să rezolve cea mai gravă criză politică a Spaniei din ultimele câteva decenii după ce partidele secesioniste au câştigat majoritatea locurilor în parlament, deşi au eşuat să obţină o majoritate.

Nesiguranţa privind viitorul regiunii a făcut ca mii de companii, inclusiv două dintre principalele bănci ale Spaniei, să îşi mute sediile din Catalonia în alte zone ale ţării. În acelaşi timp, nesiguranţa a dus la amplificarea tensiunilor dintre Madrid şi Barcelona.

Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont şi cabinetul său au fost demişi de Madrid după ce administraţia a declarat unilateral independenţa de Spania în octombrie 2017, pe baza rezultatelor unui referendum pe tema secesiunii care a fost declarat ilegal de guvernul spaniol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe