Poliţia venezueleană atacă manifestanţi anti-Maduro cu gaze lacrimogene

Forţele de securitate venezuelene au oprit câteva sute de manifestanţi în Caracas în timp ce aceştia încercau să ajungă la sediul organismului electoral al ţării.
Poliţia venezueleană foloseşte gaze lacrimogene şi spray cu piper în timpul unui protest în Caracas, 7 iunie 2016.
Poliţia venezueleană foloseşte gaze lacrimogene şi spray cu piper în timpul unui protest în Caracas, 7 iunie 2016. (Captură Foto)

Circa 1.000 de manifestanţi strigând lozinci precum “Trădători!” şi “Vă este foame şi vouă!”, au fost împiedicaţi marţi de poliţie, cu gaze lacrimogene şi spray cu piper, să ajungă la Comitetul Electoral Naţional (CEN) din capitala venezueleană.

Evenimentul de marţi este cel puţin cea de-a patra demonstraţie de acest gen în ultimele câteva săptămâni. De fiecare dată însă forţele de securitate au oprit manifestanţii să ajungă în centrul capitalei Caracas.

Opozanţii preşedintelui au declarat marţi că oficialii CEN au recunoscut ca fiind validă o petiţie cu 1,3 milioane de semnături pentru demiterea lui Maduro. Validarea petiţiei face parte din procesul necesar pentru forţarea organizării unui referendum de înlăturare a preşedintelui din funcţie.

În ciuda validării petiţiei, opoziţia susţine că CEN amână procesul de demitere a preşedintelui Nicolas Maduro, care este acuzat că a împins Venezuela în pragul prăbuşirii.

Ţara sud-americană, cu 30 milioane de locuitori, a suferit o implozie economică de când socialistul Maduro a preluat conducerea în 2013. Cetăţenii se confruntă cu lipsuri cronice de alimente, medicamente şi produse de bază, precum şi pene dese de curent. În ciuda faptului că deţine cele mai mari rezerve de ţiţei din lume, Venezuela a fost lovită puternic de scăderea preţurilor globale la petrol.

Maduro a anunţat recent aplicarea câtorva măsuri pentru a reduce greutăţile pe care le înfruntă majoritatea cetăţenilor ţării. Printre aceste măsuri se numără reducerea săptămânii de lucru pentru magazine şi birourile guvernamentale, precum şi un apel adresat cetăţenilor să nu mai folosească uscătorul de păr şi fierul de călcat electrice.

Anul acesta nu va fi referendum

Opoziţia depune în prezent mari eforturi pentru a organiza un referendum înainte de 10 ianuarie, când se vor încheia 4 din cei 6 ani ai mandatului lui Maduro. Dacă se reuşeşte acest lucru, votul pentru demiterea preşedintelui va declanşa noi alegeri, în locul transferării puterii către vicepreşedintele ţării.

Vicepreşedintele Aristobulo Isturiz a declarat luni că, totuşi, “nu va exista un referendum în acest an”.