Poliţia spaniolă susţine că a dejucat un al doilea atac terorist la sud de Barcelona

Oficialii spanioli au declarat că poliţia a dejucat un al doilea atac terorist după ce 13 persoane au fost ucise atunci când o dubă a intrat joi într-o mulţime de pietoni aflată în renumita zonă turistică Las Ramblas din Barcelona.
Poliţia patrulează pe o stradă din Cambrils, Spania, 17 august 2017.
Poliţia patrulează pe o stradă din Cambrils, Spania, 17 august 2017. (Captură Foto)

UPDATE 2: Conform noilor rapoarte media, forţele de securitate spaniole îl caută pe Moussa Oukabir, fratele în vârstă de 17 ani al lui Driss Oukabir, unul din suspecţii arestaţi după atacul terorist din Barcelona.

* * *

UPDATE 1: Liderul regiunii Catalonia, Carlos Puigdemont, a declarat presei locale că centurile cu explozibili erau false. Geniştii spanioli au confirmat că centurile cu explozibili nu erau funcţionale.

* * *

La câteva ore după atacul din Barcelona, poliţia a anunţat că au împuşcat mortal cinci “terorişti” care erau pregătiţi pentru un atac similar în oraşul aflat pe malul mării Cambrils, la sud de Barcelona.

Şase civili şi un ofiţer de poliţie au fost răniţi în Cambrils, unde poliţia a declarat că urma sa desfăşoare explozii controlate după ce au găsit asupra suspecţilor ucişi veste cu explozibili.

Dar, ulterior,

Zeci de persoane au fost rănite, unele grav, şi altele 13 au fost ucise în Barcelona, când o dubă a intrat cu viteză mare în mulţimea de pietoni din Las Ramblas. Atacul a fost revendicat de grupul jihadist Statul Islamic.

Autorităţile spaniole au precizat că oameni din cel puţin 18 ţări, majoritatea europene, inclusiv Macedonia, s-au aflat printre victime.

La scurt timp după atac, poliţia a arestat două persoane, un cetăţean spaniol şi unul marocan, dar a adăugat că şoferul dubei a scăpat şi este căutat de forţele de ordine.

Poliţia a afirmat că atacul cu dubă a avut legătură cu o explozie într-o locuinţă din Alcanar, care a avut loc anterior în cursul zilei de joi şi în care o persoană a murit şi alta a fost rănită în timp ce produceau explozibili.

De asemenea, poliţia catalană a scris pe Twitter că l-a împuşcat mortal pe şoferul unui automobil care a călcat doi ofiţeri de poliţie la un punct de control în Barcelona, după atacul cu dubă. Mass media spaniolă a raportat anterior că cel puţin un poliţist a fost rănit la acel punct de control.

Nu a fost imediat evident dacă incidentul de la punctul de control a avut legătură cu primul atac, cel de pe bulevardul Las Ramblas.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că “teroriştii nu vor distruge niciodată un popor unit care iubeşte libertatea şi nu barbarismul”.

În ultimul an, autovehiculele au fost folosite pentru a intra în mulţimi de oameni într-o serie de atacuri teroriste pe cuprinsul Europei, ucigând peste 100 de persoane în Nisa, Berlin, Londra şi Stockholm.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe