Poliţia moscovită percheziţionează un birou al fundaţiei Rusia Deschisă

Poliţia a percheziţionat biroul din Moscova al unei fundaţii ruseşti din opoziţie, care a făcut apel să se participe la proteste anti-Putin în ziua de 29 aprilie.
Ofiţeri de poliţie ies dintr-o clădire în care se află un birou al fundaţiei Rusia Deschisă, înfiinţată de criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski, în timpul unui raid poliţienesc, 27 aprilie 2017.
Ofiţeri de poliţie ies dintr-o clădire în care se află un birou al fundaţiei Rusia Deschisă, înfiinţată de criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski, în timpul unui raid poliţienesc, 27 aprilie 2017. (Captură Foto)

Rusia Deschisă, o fundaţie înfiinţată de fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, a declarat că poliţia rusă a confiscat, joi, echipamente şi pliante printate pentru protestele anti-Kremlin care vor avea loc sâmbătă.

Cu câteva ore înainte, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a descris protestele planificate ca “acţiuni ilegale” şi a avertizat că autorităţile vor avea o “reacţie legală”.

Maria Baranova, purtătoare de cuvânt a Fundaţiei Rusia Deschisă, a declarat că poliţia moscovită nu a prezentat niciun mandat de percheziţie şi că personalului biroului i s-a cerut să nu părăsească locaţia.

Aproape simultan, alte trei grupuri asociate cu Hodorkovski au fost plasate de autorităţile ruse pe o listă de organizaţii interzise şi considerate “indezirabile”.

Percheziţia a avut loc la o zi după ce biroul Procurorului General al Rusiei a declarat că a decis că activitatea filialei britanice a fundaţiei este “indezirabilă”.

Organizarea protestelor anti-Kremlin de sâmbătă are loc după masivele proteste stradale anticorupţie cerute de liderul opoziţiei Alexei Navalni la sfârşitul lunii martie.

Peste 1.000 de manifestanţi au fost arestaţi doar în Moscova în timpul acelor proteste, iar unii dintre ei au fost condamnaţi până la 25 de zile de închisoare. Navalni însuşi a fost închis timp de 14 zile.

Protestele anticorupţie au fost declanşate după ce Navalni l-a acuzat într-un documentar pe premierul rus Dmitri Medvedev de corupţie şi deţinerea în secret a mai multor locuinţe de lux. Premierul rus a respins acuzaţiile.

Mini-documentarul lui Navalni a atras peste 18 milioane de vizualizări pe Internet.

În plus, Navalni a fost spitalizat pentru scurt timp după ce a fost lovit în faţă cu o substanţă verde. Atacul este cel de-al doilea în ultimele cinci săptămâni, în care celebrul dizident a fost atacat cu un lichid verde.

El a declarat că, în urma atacului cu o substanţă verde, corneea i-a fost afectată. Atacul a avut loc în faţa sediului din Moscova a Fondului Anticorupţie, pe care el însuşi l-a înfiinţat.

Navalni doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale din Rusia în martie 2018 – o provocare directă la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, care ar putea urmări să obţină un nou mandat de şase ani - cel de-al patrulea.