Poliţia italiană confiscă active de la patru bănci într-o anchetă privind vânzări de diamante

Banca italiană Monte dei Paschi di Siena.
Banca italiană Monte dei Paschi di Siena. (Getty Images)

Poliţia financiară italiană a executat marţi un ordin de confiscare a peste 700 milioane de euro ca parte a unei anchete asupra a patru bănci majore din Italia, privind presupuse vânzări frauduloase de diamante, a declarat marţi o sursă apropiată de acest caz, potrivit Reuters.

Procurorii din Milano au investigat doi brokeri de diamante şi băncile Intesa Sanpaolo, UniCredit, Monte dei Paschi şi Banco BPM prin filiala sa Aletti cu privire la vânzări de diamante către clienţi sub formă de investiţii.

Cele patru bănci au refuzat să comenteze.

Brokerii de diamante au folosit băncile italiene pentru a vinde investiţii în diamante în cadrul unei afaceri care a adus profituri de cel puţin 300 milioane de euro în 2015, potrivit datelor oferite de brokeri.

În 2016, o televiziune a scos la iveală pentru prima dată presupuse vânzări neadecvate de diamante publicului.

Asociaţiile de consumatori au declarat la rândul lor că au primit reclamaţii. În câteva cazuri, anumite persoane au declarat pentru Reuters că diamantele pe care le-au cumpărat ca investiţie au fost evaluate la un preţ mult mai scăzut decât suma plătită.

Vânzările de diamante s-au intensificat pe fondul unor rate negative ale dobânzii care au redus câştigurile bancare şi au făcut alte câteva investiţii să fie neatrăgătoare pentru clienţi.

Băncile obţin un comision unic de cel puţin 10% pe vânzările de diamante, în schimbul legăturii create între brokerii de diamante şi clienţii băncilor, între care este semnat contractul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe