Poliţia israeliană recomandă din nou inculparea lui Netanyahu pentru corupţie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi soţia sa, Sara, se află în Biroul Oval al Casei Albe, Washington,  D.C., 5 martie 2018.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi soţia sa, Sara, se află în Biroul Oval al Casei Albe, Washington, D.C., 5 martie 2018. (Getty Images)

Poliţia israeliană a recomandat duminică inculparea premierului Benjamin Netanyahu şi a soţiei sale, Sara, pentru luarea de mită şi alte infracţiuni, aceasta fiind cea de-a treia recomandare de acest gen împotriva premierului în ultimele luni.

Acum, Procurorul General urmează să decidă dacă Netanyahu şi soţia sa vor fi inculpaţi pentru acceptarea de “foloase necuvenite“,“fraudă“ şi “abuz de încredere“. În plus, poliţia a recomandat inculparea soţiei premierului şi pentru “obstrucţionarea“ anchetei, potrivit publicaţiei Adevărul.

În acest caz, al treilea din acest an, acuzaţiile se referă la posibila acordare a unor beneficii celei mai mari companii de telecomunicaţii din Israel, Bezeq, în schimbul unei acoperiri mediatice pozitive a premierului, precum şi primirea unor cadouri scumpe în schimbul unor favoruri financiare sau personale.

Netanyahu a respins imediat acuzaţiile împotriva sa şi a soţiei sale, afirmând că “aceste recomandări au fost stabilite şi făcute cunoscute chiar înainte de începerea investigaţiilor”.

El a declarat, în repetate rânduri, că acuzaţiile lansate în toate cele 3 dosare sunt un complot orchestrat de inamicii săi politici, pentru a-l forţa să renunţe la funcţie.

“Sunt sigur că, în acest caz, autorităţile relevante, după ce vor examina problema, vor ajunge la aceeaşi concluzie: nu a existat nimic pentru că nu există nimic”, a mai precizat Netanyahu într-o declaraţie.

Netanyahu şi membrii familiei sale sunt de asemenea suspectaţi că au primit ţigări de lux, sticle de şampanie şi bijuterii în valoare de un milion de shekeli (285.000 de dolari sau 240.000 de euro) din partea unor personalităţi în schimbul unor favoruri financiare sau personale.

Într-un alt dosar, Netanyahu este suspectat că a încercat să încheie un acord cu patronul celui mai bine vândut ziar israelian, Yediot Aharonot, pentru a obţine o acoperire mediatică mai favorabilă.

Cele trei cazuri în care este implicat Netanyahu, au dus la speculaţii în ceea ce priveşte o eventuală demsie a acestuia.

În plus, deşi Netanyahu nu este suspect într-un alt caz - Cazul 3.000 - poliţia a investigat dacă premierul a încercat să faciliteze un acord în care aliaţi apropiaţi ar fi făcut lobby în rândul oficialilor pentru cumpărarea unor submarine de la compania germană Thyssenkrupp. Se presupune că acei aliaţi ar fi avut de câştigat financiar de pe urma acordului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe