Poliţia germană foloseşte tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii PEGIDA în Koln

Poliţia din oraşul german vestic Koln a întrerupt un protest al grupului anti-islamizare PEGIDA. Au fost folosite tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii care protestau împotriva atacurilor comise în mai multe oraşe germane în ajunul Anului Nou împotriva a zeci de femei.
Poliţia foloseşte spray cu pipper împotriva susţinătorilor PEGIDA în timpul unei demonstraţii în Koln, Germania, 9 ianuarie 2016.
Poliţia foloseşte spray cu pipper împotriva susţinătorilor PEGIDA în timpul unei demonstraţii în Koln, Germania, 9 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Poliţia a intervenit sâmbătă pentru a dispersa o mulţime de manifestanţi în centrul oraşului Koln, după ce aceştia au aruncat cu sticle şi petarde asupra ofiţerilor. Poliţiştii au folosit tunuri cu apă şi spray cu piper pentru a calma situaţia.

Susţinătorii PEGIDA au fost contracaraţi de o altă demonstraţie, desfăşurată de activişti şi grupuri de stânga. Cele două facţiuni rivale au fost ţinute separate de o mare prezenţă poliţienească, conform RT.

Grupul PEGIDA şi organizaţiile de extremă dreapta au cerut organizarea demonstraţiei după o serie de atacuri sexuale şi jafuri comise împotriva a peste 100 de femei în oraşul Koln în ajunul Anului Nou.

Poliţia a declarat sâmbătă că au primit până acum 379 de plângeri, dintre care 40% aveau de a face cu o formă sau altă de hărţuire sexuală.

Tensiuni crescânde în societatea germană

Martorii oculari au declarat că majoritatea atacatorilor păreau să fie de origine nord-africană sau arabă. Incidentele au alimentat sentimentul xenofob din unele segmente ale societăţii germane, într-un moment în care Germania se chinuie să facă faţă unui aflux imens de refugiaţi şi imigranţi, majoritatea lor provenind din Orientul Mijlociu şi Africa.

Cei aproximativ 1.700 de manifestanţi care protestau sâmbătă împotriva politicilor actuale germane privind refugiaţii s-au confruntat cu aproximativ 1.300 de contra-demonstranţi, care s-au adunat de asemenea în apropierea gării oraşului.

Peste 2.000 de ofiţeri ai poliţiei de stat şi federale au fost însărcinaţi cu delimitarea separată a celor două grupuri.

Câţiva susţinători PEGIDA au fost ridicaţi pe sus de poliţie după ce protestul a fost dispersat.

Conform unor rapoarte, au avut loc câteva arestări şi câţiva oameni au fost răniţi, unii având inclusiv tăieturi pe faţă, susţine agenţia de presă DPA.

Poliţia a declarat că trei ofiţeri şi un reporter au fost răniţi în ciocnirile cu susţinătorii PEGIDA.

În plus, poliţia a susţinut că aproximativ jumătate dintre participanţii la mitingul PEGIDA au fost suporteri violenţi de fotbal şi extremişti de dreapta. O purtătoare de cuvânt a poliţiei a declarat că unii dintre participanţii la protest erau cunoscuţi forţelor de ordine şi au venit din oraşul estic Dresda.

Dresda este centrul activităţilor PEGIDA, susţine Deutsche Welle.

Flashmob pentru drepturile femeilor

Tot sâmbătă, câteva sute de femei s-au adunat în faţa catedralei din Koln, situată în apropierea gării centrale unde au avut loc majoritatea atacurilor din ajunul Anului Nou, pentru a protesta împotriva violenţei împotriva femeilor.

Ele au afişat bannere pe care erau scrise slogane precum “Nu înseamnă NU. Aceasta este legea. Staţi departe de noi”, conform AFP.

Flashmob-ul a fost organizat pe Internet de mai multe grupuri pentru drepturile femeilor.

În plus, aproximativ 1.000 de femei au protestat împotriva rasismului şi discriminării sexuale şi au avertizat împotriva exploatării atacurilor din ajunul Anului Nou pentru a se alimenta sentimentul xenofob.

Poliţia din Koln a fost intens criticată de ministrul german de Interne Thomas de Maiziere pentru modul în care au fost gestionate evenimentele din noaptea de 31 decembrie. Şeful poliţiei din Koln, Wolfgang Albers, a fost pensionat temporar din cauza acuzaţiilor că ar fi ascuns în mod deliberat informaţii asupra atacurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe