Poliţia franceză îl arestează în Nisa pe “oligarhul secret” al Rusiei [UPDATE]

Senatorul rus Suleiman Kerimov, poreclit “oligarhul secret”, a fost luat în custodia poliţiei în sudul Franţei. Ambasada Rusiei şi-a oferit toate mijloacele pentru a-l susţine pe senatorul miliardar.
Senatorul şi miliardarul rus Suleiman Kerimov
Senatorul şi miliardarul rus Suleiman Kerimov (Getty Images)

UPDATE: Marţi, un judecător francez a decis ca Suleiman Kerimov sa fie investigat oficial pentru presupusă evaziune fiscală şi a impus condiţii stricte pentru eliberarea acestuia.

Conform procurorilor, cauţiunea a fost stabilită la 5 milioane de euro.

În acelaşi timp, Kerimov trebuie să îşi predea paşaportul şi să accepte să rămână în Nisa.

* * *

Ambasada rusă din Franţa a afirmat marţi că Suleiman Kerimov, un proeminent senator şi miliardar, a fost arestat de poliţia franceză, potrivit agenţiei ruse de stat TASS.

“Suleiman Kerimov a fost arestat pe aeroportul din Nisa în seara zilei de 20 noiembrie şi a fost transportat la o secţie de poliţie”, a precizat ambasada rusă.

“În prezent, toate serviciile consulare ruse se află în legătură constantă cu autorităţile franceze şi senatorului rus i se oferă toată asistenţa posibilă”.

Kerimov reprezintă statul său natal Dagestan în camera superioară a Parlamentului rus. Oficiali ai Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse au declarat că senatorul are paşaport diplomatic şi “nu poate fi arestat pe teritoriu străin” pentru că are imunitate diplomatică.

“Oligarhul secret”

Procurorii francezi au declarat pentru Reuters că senatorul Kerimov “este reţinut pentru întrebări într-un caz legat de fraudă fiscală”.

O sursă citată de Reuters a afirmat că acest caz se concentrează pe achiziţionarea mai multor vile de lux pe Coasta de Azur.

Povestea care îl leagă pe Kerimov de respectivele proprietăţi a ieşit la iveală pentru prima dată în luna martie. La acea vreme, un consilier al lui Kerimov a declarat public că oficialul nu deţinea nicio proprietate în afara Rusiei.

Poreclit “oligarhul secret” de ziarul londonez Financial Times pentru că a stat departe de lumina reflectoarelor, Kerimov ocupă poziţia 21 în rândul celor mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia şi se presupune că averea lui se ridică la 6,2 miliarde de dolari (5,37 miliarde de euro).

Kerimov are un trecut în Nisa, unde şi-a distrus automobilul Ferrari Enzo, în valoare de 650.000 de dolari, pe faimoasa Promenade des Anglais în 2006, fiind la un pas de moarte atât el cât şi Tina Kandelaki, o binecunoscută prezentatoare TV în Rusia.

Nu se cunoaşte cât timp îl va reţine poliţia în detenţie sau dacă plănuiesc să îl acuze de comiterea vreunei infracţiuni.