Poliţia franceză foloseşte gaze lacrimogene asupra celor ce protestează împotriva reformei pensiilor

Noi ciocniri violente în Franţa, unde sindicatele protestează împotriva reformei sistemului de pensii
Noi ciocniri violente în Franţa, unde sindicatele protestează împotriva reformei sistemului de pensii (Anadolu via Getty Images)

Emmanuel Macron întâmpină o rezistenţă tot mai mare din partea protestatarilor care se opun reformei sistemului de pensii propus de guvernul său.

Sâmbătă, pe străzile Parisului au izbucnit violenţe în timpul protestelor, poliţia fiind obligată să folosească gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

"Vestele galbene" s-au alăturat sâmbătă unui miting la care participau câteva mii de persoane, organizat împotriva reformei sistemului de pensii propus de preşedintele francez Emmanuel Macron.

De câteva săptămâni Franţa este zguduită de greve masive, care au perturbat şcolile, căile ferate şi transportul rutier.

Poliţia a fost forţată să folosească gaze lacrimogene în apropierea punctelor turistice, precum muzeul de artă modernă Centre Pompidou, unde unii demonstranţi au încercat să ridice baricade şi să le dea foc, distrugând o staţie de autobuz.

Protestatarii s-au strâns şi pe Place de la Bourse şi la Gare du Nord din Paris, fluturând pancarte cu faţa lui Macron pe ele. Pe unul dintre semne se citea: „Macron, retragerea este urgentă!”

Jerome Rodrigues, o figură proeminentă a mişcării vestelor galbene, apărută ca reacţie la costul ridicat al vieţii, a suferit o rană la un ochi în timpul ciocnirilor, deşi cauza vătămării nu a fost clară. La începutul acestui an, lui Rodrigues i-a fost afectată vederea la acelaşi ochi, în timpul unei manifestaţii a vestelor galbene.

Reţeaua de transport a Franţei a rămas sever perturbată în weekend, oraşul Paris fiind puternic afectat.

Lucrătorii feroviari şi de la metrou au insistat până acum că vor menţine presiunea asupra preşedintelui Macron, folosind grevele, pentru a-l determina să renunţe la reforma sistemului de pensii.

Sâmbătă, grevele au intrat în ziua a 24-a - o perioadă mai mare decât cea din anul 1995, de 22 de zile, care l-a învins pe preşedintele Jacques Chirac, care intenţiona să reducă ajutorul de şomaj.

Macron a continuat să-şi promoveze reforma ca fiind favorabilă unui sistem mai echitabil, care să stimuleze lucrătorii să rămână activi până la 64 de ani în loc de 62 de ani şi să echilibreze bugetul pensiilor.

Sindicatele cer guvernului francez să renunţe la planul de a unifica cele 42 de scheme de pensii existente, cu ajutorul unui sistem bazat pe puncte. Sindicatele se tem că sistemul propus bazat pe punctaje le va micşora pensiile şi beneficiile, precum vârsta redusă de pensionare în cazul unora dintre categorii.

Se pare că grevele generale din Franţa vor continua în 2020, deoarece negocierile dintre sindicate şi guvern nu vor fi reluate decât pe 7 ianuarie, manifestaţii majore fiind planificate două zile mai târziu.

Reţeaua de transport a Franţei a fost de asemenea puternic perturbată vineri, doar două linii de metrou automate funcţionând, alte cinci linii fiind închise total.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe