Politia din Singapore aresteaza practicanti Falun Gong ce meditau si afisau postere

Postere cu Falun Gong pe un perete sub Podul Esplande – un loc turistic popular langa Raul Singapore.
Postere cu Falun Gong pe un perete sub Podul Esplande – un loc turistic popular langa Raul Singapore. (Mingguo Sun / The Epoch Times)

SINGAPORE — Sapte practicanti Falun Gong au fost arestati in timp ce afisau niste postere intr-un parc local din Singapore in 5 octombrie si acum infrunta posibila deportare si tortura.

Politia a incatusat patru dintre cei sapte practicanti, citand “vandalizarea proprietatii publice” dupa ce practicantii au pus postere pe un perete. Ceilalti trei, care faceau un exercitiu de meditatie, nu au fost incatusati deoarece “meditatia este permisa” conform politiei.

Politia inca detine pasapoartele practicantilor, care sunt de cetateni chinezi. Falun Gong, o practica spirituala, este persecutata in prezent in China de catre regimul chinez si daca practicantii vor fi deportati in China este foarte probabil ca vor fi torturati.

Avocatul pentru drepturile omului, Madasamy Ravi din Singapore, care a reprezentat practicanti Falun Gong in trecut, a declarat ca arestarile au fost neobisnuite si perplexe. “Si a-i incatusa, a-i lua de acolo in acest mod, este o incalcarea fundamentala a libertatilor civile,” a declarat el.

“Faptul ca ei le-au retinut pasapoartele ar putea insemna ca trateaza situatia cu seriozitate si exista posibilitatea deportarii,” a declarat Ravi.

In Singapore practicantii au facut de ani de zile exercitii zilnic in Parcul Esplanade, un loc turistic popular in apropiere de raul Singapore. Pe zid, ei folosesc Sticky Tack pentru a lipi posterele care ilustreaza persecutia din China.

Ofiterii de politie au sustinut ca posterele strica zidul. Practicantii au explicat ca Sticky Tack nu lasa urme si s-au oferit sa mature trotuarul si sa curete zona in fiecare dimineata.

Practicantii au declarat ca politistii i-au incatusat pe patru dintre ei fara un avertisment sau o explicatie clara. Politistii i-au dus pe toti cei sapte la sectia de politie.

Celor trei practicanti care au meditat acolo li s-a cerut sa scrie niste declaratii si sa ofere informatii personale inainte sa fie eliberati, in timp ce ceilalti patru, toti cetateni chinezi, au ramas incatusati si au fost interogati la sectia de politie.

Conform celor patru practicanti, ei au parasit sectia de politie in jurul miezului noptii, dupa ce au fost tinuti inchisi timp de peste 14 ore.

Un alt practicant arestat

Intr-un incident similar in aceeasi dimineata, cinci sau sase politisti in civili, alaturi de un cameraman, au sosit neanuntati la biroul lui Zhang Tao, practicant Falun Gong, si au cerut sa ii verifice masina.

Conform lui Zhang, care ajuta in fiecare dimineata la transportarea de bannere, postere si pliante legate de Falun Gong in Parcul Esplanade, politistii i-au confiscat materialele si l-au dus la sectia de politie.

“Am inceput sa simt ca ceva nu era in regula cand mi-au ordonat sa prezint toate bunurile personale precum portofel, pantofi, ciorapi si cureaua inainte sa imi ceara sa ma asez pe un scaun de fier pe o alee lunga intunecata unde puteam sa aud zgomotele produse de celulele ce se inchideau,” a declarat Zhang. “Apoi am fost incatusat.”

“Le-am spus ca trebuie sa il vad pe procuror imediat deoarece nu am facut nimic pentru care sa merit acest tratament fara sens.”

Unul dintre politisti i-a spus lui Zhang ca va fi acuzat de vandalizarea proprietatii publice si l-a intrebat de unde provin bannerele si posterele cu Falun Gong, precum si cat de des a dus materialele in Parcul Esplanade.

Zhang a declarat ca “vandalizarea proprietatii publice” nu poate justifica incatusarea sa si a cerut sa il vada pe procuror. Ofiterii de politie i-au ignorat argumentele si rugamintile.

Dupa mai mult de 13 ore de detentie, lui Zhang i s-a permis sa se intoarca acasa pe cautiune in jurul miezului noptii, dar politia i-a pastrat pasaportul.

Practicantilor li s-a spus sa se intoarca la sectia de politie in 16 octombrie pentru verdict.

Un purtator de cuvant al Centrului american de Informatii pentru Falun Dafa, Levi Browde, a declarat ca exista o ingrijorare reala ca practicantii ar putea fi deportati in China.

“Daca or sa fie deportati practicantii risca sa fie expusi la o persecutie severa,” a declarat el. “Vom lua legatura cu guvernul singaporez pentru a ne asigura ca ei sunt in siguranta si pentru a le explica faptele persecutiei din China pentru a fi siguri ca ei inteleg care este miza unei astfel de actiuni precum deportarea.”

Incidente similare in Singapore:

Data: 31 decembrie 2000

Locatia: MacRitchie Reservoir

Faptele: 15 practicantii au fost arestati in timp ce participau la un priveghi. Procesul a durat 3 luni si sapte dintre ei au fost condamnati si intemnitati in 30 martie 2001.

Evenimente desfasurate in acea perioada: Zeng Qinghong, fostul vice presedinte al Republicii Populare Chineze, a sosit in Singapore in 1 aprilie 2001. Zeng a fost un jucator cheie in persecutarea Falun Gong in China.

Data: 15 aprilie 2004

Locatia: Parcul Esplanade

Faptele: Doi practicanti au fost acuzati cu “detinerea de VCD-uri” in Parcul Esplande.

Evenimente desfasurate in acea perioada: Singapore negocia un acord de comert liber cu China in acea perioada si in mai 2004 premierul singaporez Lee Hsien Loong a fost invitat in China de vice premierul de atunci Wu Yi.

Data: 3 iulie 2006

Locatia:Ambasada Chineza

Faptele: In 21 iulie, trei practicanti au fost arestati pentru ca au afisat bannere pe care era scris in limbile chineza si engleza “Opriti persecutia impotriva Falun Gong in China” peste drum de Ambasada Chineza. Politia a declarat ca bannerele erau “calomniatoare la adresa Ambasadei Chineze” si ar putea “obstructia si tulbura” trecatorii.

Evenimente desfasurate in acea perioada: In 3 iulie 2006, Li Lanqing, fost vice presedinte si fost sef al Biroului 610, birou insarcinat cu persecutarea practicantilor Falun Gong, a calatorit in Singapore pentru a premi un doctorat onorofic din partea Universitatii Nationale din Singapore la invitatia lui Lee Kuan Yew, ministrul mentor al Singapore.

Data: 5 octombrie 2009

Locatia: Parcul Esplanade

Faptele: Practicantii Falun Gong care faceau exercitii au fost arestati de ofiterii de politie, care au sustinut ca au “vandalizat proprietatea publica.”

Evenimente desfasurate in acea perioada: Seful Partidului Comunist Chinez Hu Jintao va participa la Summitul de Cooperare Economica din regiunea Asia-Pacific (APEC) in Singapore in perioara 12-14 noiembrie 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe