Poliţia din Portland efectuează arestări punctuale pentru a opri manifestaţiile violente

Sectie de poliţie incendiată în Minneapolis, după proteste generate de uciderea unui bărbat de culoare de către un ofiţer de poliţie
Sectie de poliţie incendiată în Minneapolis, după proteste generate de uciderea unui bărbat de culoare de către un ofiţer de poliţie (Kerem Yucel/AFP via Getty Images)

Pentru a doua noapte din această săptămână, manifestanţii au ieşit pe străzile din Portland, protestele devenind din nou violente, unii aruncând „pietre şi proiectile în forţele poliţieneşti”, potrivit Reuters.

Poliţia din Portland nu a declarat miercuri adunarea ilegală şi nu a numit-o revoltă, spre deosebire de luni seara, când protestele au izbucnit în faţa clădirii în care se afla locuinţa primarului democrat Ted Wheeler.

Poliţia a declarat că unii protestatari au început să arunce cu pietre şi proiectile asupra poliţiştilor în timp ce se făceau „arestări ţintite”. Nu au existat rapoarte oficiale despre câte persoane au fost arestate. Reuters a menţionat că ofiţerii de poliţie „nu au folosit muniţie de control a mulţimii sau gaze lacrimogene”.

Tulburările de pe străzile din Portland sunt în curs de desfăşurare de la sfârşitul lunii mai, după uciderea de către poliţie a lui George Floyd în Minneapolis. În numeroase ocazii, poliţia a trebuit să declare protestele drept "revolte" în cartierul din centrul oraşului Portland, deoarece tulburările sociale au dus la jafuri şi incendii.

În încercarea de a controla situaţia din oraş, primarul Wheeler „a denunţat violenţa” într-o postare pe Facebook săptămâna aceasta, când un bărbat a fost împuşcat şi ucis sâmbătă, după ce susţinătorii preşedintelui Trump s-au confruntat cu protestatarii din centrul oraşului.

„Toată lumea merită să se simtă în siguranţă în comunitate”, a scris Wheeler marţi seară. „Dar noaptea trecută s-a înregistrat o violenţă lipsită de sens în Portland”.

Trump a desfăşurat forţe federale, iar statul Oregon a trimis poliţia de stat pentru a contracara tulburările. Preşedintele a semnat miercuri o notă prin care a ordonat guvernului federal să înceapă procesul de tăiere a finanţării oraşelor New York, Portland, Seattle şi Washington, în care oficialii locali au permis protestele „în afara legii” şi au redus bugetele poliţiei în contextul creşterii criminalităţii violente.

Pe întregul parcurs al lunii august, Partidul Democrat a considerat şirul de revolte şi jafuri „proteste paşnice”, însă, într-un final, acest lucru a fost sancţionat de publicul american, care a început să-l susţină pe preşedintele Donald Trump, crescând popularitatea acestuia în sondaje.

Candidatul la preşedinţie din partea Partidului Democrat - Joe Biden - a denunţat în cele din urmă violenţa, săptămâna aceasta, după ce a devenit evident că americanii sancţionează muşamalizarea şi aprobarea tacită a tulburărilor din oraşele SUA de către democraţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe