Poliţia din Kosovo foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor

Un manifestant aruncă înapoi o grenadă fumigenă înspre forţele de ordine, în timpul unui protest din capitala kosovara Pristina în 27 ianuarie 2015
Un manifestant aruncă înapoi o grenadă fumigenă înspre forţele de ordine, în timpul unui protest din capitala kosovara Pristina în 27 ianuarie 2015 (Captură Foto)

Poliţia din Kosovo a folosit marţi gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa miile de manifestanţi anti-guvernamentali adunaţi în faţa sediului guvernului din Pristina, care au cerut demisia ministrului sârb al muncii Aleksandar Jablanovic, acuzat că a adresat insulte la adresa albanezilor din Kosovo.

Este unul din cele mai grave cazuri de violenţă care a lovit Kosovo de când a noul stat şi-a obţinut independenţa în 2008.

Manifestanţii au aruncat asupra poliţiştilor cu pietre, cocktail-uri Molotov şi alte obiecte într-o serie de ciocniri stradale care au durat timp de mai multe ore. Cel puţin 80 de oameni, incluzând 50 de poliţişti, au fost răniţi şi aproximativ 150 reţinuţi, au declarat oficialii.

Oficialii guvernului din Kosovo au acuzat opoziţia că încearcă să alimenteze tensiuni interetnice şi că urmăreşte să ajungă la putere prin utilizarea violenţei.

Aceste tulburări au loc la o săptămână după ce mai multe zone din Kosovo au fost cuprinse de manifestanţii organizate de partidele de opoziţie care cer demisia lui Aleksandar Jablanovic, un ministru din guvernul kosovar şi membru al minorităţii sârbe.

Mai devreme în această lună, Jablanovic a declarat că etnicii albanezi care au atacat un autobuz cu sârbi aflaţi într-un pelerinaj în vestul Kosovo sunt nişte sălbatici. Jablanovic şi-a cerut de atunci scuze şi a susţinut că a fost interpretat greşit de mass media.

Dar comentariile sale au înfuriat familiile a aproape 1.000 de etnici albanezi care încă sunt daţi dispăruţi de la războiul cu Serbia din 1998-1999. Aceştia îl acuză pe Jablanovic că a negat faptul că Serbia a comis crime de război în Kosovo.

Aproximativ 10.000 de oameni au murit după ce trupele sârbe au lansat o suprimare brutală a etnicilor albanezi separatişti. Violenţele au fost oprite de o campanie de bombardare a Serbiei timp de 78 de zile în 1999 – o campanie organizată de NATO care a forţat Belgradul să renunţe la controlul său asupra teritoriului ocupat de o majoritate etnică albaneză.

Kosovo s-a separat de Serbia în 2008 dar aceasta nu a acceptat niciodată independenţa fostei sale provincii. Mulţi etnici albanezi se tem că Belgradul câştigă tot mai multă influenţă în Kosovo la 15 ani după terminarea războiului.

Albin Kurti, un lider al opoziţiei şi unul dintre organizatorii protestului, a declarat că ei vor continua să protesteze până când Jablanovic va demisiona sau va fi dat afară din funcţia sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe