Poliţia din Hong Kong arestează manifestanţii ce folosesc media socială pentru a se organiza



Studenţii învaţă în aşa zisul “Colţ pentru Studiu”, care a fost înfiinţat de câţiva activişti astfel încât studenţii să-şi poată face temele şi să studieze în acelaşi timp în care protestează în Districtul Central din Hong Kong, 14 octombrie 2014.
Studenţii învaţă în aşa zisul “Colţ pentru Studiu”, care a fost înfiinţat de câţiva activişti astfel încât studenţii să-şi poată face temele şi să studieze în acelaşi timp în care protestează în Districtul Central din Hong Kong, 14 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

Poliţia din Hong Kong foloseşte o lege vag formulată privind infracţiunile cibernetice pentru a aresta manifestanţii pro-democraţie care folosesc mass media socială pentru a se organiza.

Poliţia susţine că persoanele vizate folosesc Internetul pentru a-i încuraja pe alţii să blocheze traficul şi să participe la adunări ilegale.

Legea este înscrisă în Secţiunea 161 a Codului Penal al Hong Kong-ului şi, practic, declară ca fiind ilegală utilizarea unui computer “cu intenţia de a comite o infracţiune” sau de a înşela pe cineva, de a câştiga de pe urma înşelăciunii sau cu intenţia de a produce pierderi unei alte persoane. Cei care încalcă legea pot primi pedepse cu închisoare de până la 5 ani.

Poliţia din Hong Kong a folosit deja această lege vagă de mai multe ori pentru a aresta organizatorii protestelor pro-democraţie.

Conform publicaţiei de afaceri Quartz, cu două zile înainte de începerea protestelor pro-democraţie – cunoscute şi sub numele de Ocupaţi Centrul – poliţia l-a arestat pe Joshua Wong, cofondator al grupului de studenţi Scholarism, pentru că a făcut apeluri online ca protestatarii să treacă de baricadele ridicate în faţa sediului guvernului. Un băiat de 15 ani a fost de asemenea arestat în luna iunie pentru postarea unui ghid online privind pătrunderea în clădirea Consiliului Legislativ.

Mai recent, în 18 octombrie, poliţia din Hong Kong a arestat un tânăr de 23 de ani pentru postarea unui mesaj pe Golden Forum, un forum folosit de obicei de manifestanţii pro-democraţie, ce încuraja oamenii să se alăture protestelor în perioada 17-19 octombrie.

“Seara târziu, în 18 octombrie, o confruntare violentă între poliţişti şi manifestanţi a avut loc în Mong Kok, a fost soldată cu peste 12 oameni răniţi. În dimineaţa celei de-a doua zile poliţia l-a arestat pe utilizatorul ce a postat anunţul în apartamentul său”, conform unui mesaj postat de Keyboard Warrior, un grup chinez de susţinere civică.

Poliţia din Hong Kong a susţinut într-o declaraţie de presă că “unii au încercat să îi incite pe alţii, prin intermediul Internetului, să reocupe districtul Mong Kok şi să paralizeze traficul în West Kowloon.”

Poliţia a declarat că l-a arestat pe acel tânăr pe baza unor acuzaţii “de accesare a calculatorului cu intenţie criminală sau necinstită” şi de “adunare ilegală”. Ei au declarat că este vorba de o faptă foarte gravă.

“Anchetele noastre iniţiale au dezvăluit că persoana arestată i-a incitat pe alţii pe un forum online să se alăture adunării ilegale din Mong Kok, pentru a ataca poliţiştii şi pentru a paraliza căile ferate”, conform poliţiei.

Keyboard Warrior, o organizaţie care susţine libertatea pe Internet, a acuzat poliţia că abuzează de aşa zisa lege a crimelor cibernetice pentru a încerca să oprească protestele.

Grupul a declarat că mai mult de 12 netizeni din Hong Kong au fost arestaţi pe baza acestei legi de la începerea protestelor pro-democraţie.

Grupul îl citează pe Charles Mok, membru al Consiliului Legislativ din Hong Kong, ca afirmând că legea crimelor cibernetice este “precum un ştecher universal care poate fi ataşat tuturor tipurilor de crime dacă acele acte implică utilizarea calculatoarelor, telefoanelor mobile sau chiar a camerelor de filmat digitale.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe