Politia din Bielorusia a arestat activisti ai opozitiei

Manifestanti tinand in maini fotografia activistului din opozitia din Belarus, Alexander Borozenko, in fata tribunalului din Minsk, 8 decembrie 2008.
Manifestanti tinand in maini fotografia activistului din opozitia din Belarus, Alexander Borozenko, in fata tribunalului din Minsk, 8 decembrie 2008. (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Activisti ai opozitiei, purtand haine ce le imitau pe cele ale puscariasilor, au marsaluit in fata sediului KGB-ului din orasul Minsk, in data de 10 Decembrie, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului.

Politia din Bielorusia a arestat cel putin 20 de activisti ai opozitiei care marcau Ziua Internationala A Drepturilor Omului.

Un numar de activisti care purtau haine ce le imitau pe cele ale puscariasilor au fost arestati miercuri, in fata sediului central al serviciului securitatii Bielorus din Minsk, cunoscut sub denumirea de KGB, nume dat din era sovietica. Charter 97, miscarea drepturilor omului din Bielorusia, a declarat ca demonstrantii purtau pancarte cu sloganuri precum "Sunt un jurnalist independent” sau "Sunt un activist al drepturilor omului”.

Cativa activisti au fost arestati in fata unui magazin universal din Minsk deoarece imparteau pliante tiparite cu textul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Associated Press a informat ca alti patru protestanti au fost arestati in vestul orasului Grodno.

Tot atunci, dar in alta parte, cinci activisti ai opozitiei din Bielorusia, carora li s-a interzis sa calatoreasca in strainatate, au marsaluit pana la locuinta presedintelui tarii, Alexander Lukashenko. Cei cinci activisti, Mikhas Pashkevich, Anatol Lyabedzka, Anton Kojpish, Zmitser Dashkevich si Franak Vyachorka, au cerut sa le fie ridicata interdictia de a calatori.

Agentia de stiri din Bielorusia, Belapan, i-a citat pe activisti care au declarat ca au apelat la presedinte pentru a le ridica interdictia, dupa ce au primit raspunsuri inadecvate de la autoritati privind cererile lor anterioare de a calatori.

Unele informatii din aceasta stire au fost furnizate de AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe