Poliţia de pe Insula Paştelui a evacuat indigeni care protestau faţă de planurile de dezvoltare

Poliţia de pe Insula Paştelui a evacuat un grup de indigeni care ocupase terenurile unui hotel de lux, relatează BBC News online.

Membrii Rapa Nui spun că terenul pe care a fost construit hotelul a fost luat ilegal, el aparţinând strămoşilor lor. Indigenii protestau de luni de zile faţă de planurile de dezvoltare a Insulei Paştelui.

Insula, anexată de Chile în 1888, este în patrimoniul UNESCO.

Hotelul a fost cumpărat de la guvernul chilian de către familia Scheiss, grup puternic ce investiţii, în anii '90, dar Rapa Nui spun că strămoşii lor au fost păcăliţi în a ceda terenul.

Rodrigo Gomez, avocat al grupului, a spus că 50 de poliţişti înarmaţi au intrat în hotel pentru a-i evacua pe ultimii cinci ocupanţi.

În decembrie, mai mult de 20 de persoane au fost rănite când poliţia a încercat să evacueze protestatarii din clădirile pe care le ocupau. În ianuarie, raportorul special ONU pentru populaţiile indigene şi-a exprimat îngrijorarea legată de Rapa Nui. El a cerut Chile să poarte un dialog cu reporezentanţii Rapa Nui.

Rapa Nui este numele oficial al Insulei Paştelui. Insula are o populaţie de circa 4.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe