Poliţia britanică: agentul chimic Novicioc a fost folosit în Amesbury

Două persoane care s-au îmbolnăvit în weekend aparent au fost otrăvite cu agentul chimic Novicioc, la câteva luni după un incident similar care a implicat un fost spion rus.
Ofiţeri de poliţie înspectează o proprietate în oraşul britanic Amesbury
Ofiţeri de poliţie înspectează o proprietate în oraşul britanic Amesbury (Jack Taylor/Getty Images)

 

Poliţia britanică a confirmat miercuri că două persoane care s-au îmbolnăvit grav în apropierea oraşului Amesbury au fost otrăvite cu agentul chimic Novicioc, care a fost folosit şi în incidentul Skripal.

Cazul Skripal a provocat o ruptură puternică a relaţiilor dintre Marea Britanie şi Rusia, după ce Londra a acuzat Moscova, fără să prezinte dovezi incontestabile de implicare în otrăvirea fostului spion rus şi a fiicei sale în oraşul Salisbury în luna martie. Incidentul a dus, în cele din urmă, la un val masiv de expulzări reciproce de diplomaţi ruşi şi străini.

Potrivit rapoartelor, un bărbat de 45 de ani şi o femeie de 44 de ani au fost găsiţi inconştienţi sâmbătă într-o locuinţă dintr-un cartier liniştit din Amesbury, în comitatul Wiltshire, localitatea situată la doar 12 km de Salisbury.

Cei doi se află în stare critică în acelaşi spital britanic care i-a tratat pe Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia.

Poliţia a restricţionat accesul în cinci locuri, inclusiv un parc şi o proprietate în Salisbury, o farmacie şi un centru comunitar în Amesbury, potrivit Deutsche Welle.

Ministrul britanic de Interne, Sajid Javid, a declarat că va conduce joi o întâlnire a comisiei guvernamentale pentru urgenţe.

Şeful serviciului antitero al poliţiei britanice, Neil Basu, a afirmat că nu există nicio indicaţie că cei doi au fost vizaţi în mod deliberat, pe baza informaţiilor despre ei. Dar a adăugat că nu se ştie exact cum a fost transmis agentul chimic.

Şeful serviciului de sănătate al Angliei a declarat, de asemenea, că riscul pentru populaţie rămâne scăzut.