Poliţia belgiană transportă imigranţi în Franţa. Parisul fumegă

Ministrul francez de Interne a criticat Belgia după ce forţe poliţieneşti belgiene au fost surprinse transportând imigranţi în Franţa. Ofiţerii au declarat că au transportat persoanele “în direcţia în care au dorit aceştia să meargă”.
Ofiţeri de poliţie patrulează de-a lungul liniei de coastă a Mării Nordului în Belgia.
Ofiţeri de poliţie patrulează de-a lungul liniei de coastă a Mării Nordului în Belgia. (Kurt Desplenter/AFP/Getty Images)

Oficialii francezi au protestat joi faţă de autorităţile belgiene după ce au arestat – şi ulterior au eliberat – doi ofiţeri de poliţie belgieni prinşi în timp ce transportau 13 imigranţi din Belgia în nordul Franţei.

Un purtător de cuvânt al departamentului francez Nord a susţinut într-o declaraţie publicată joi că “autorităţile franceze şi-au exprimat profunda dezaprobare în ceea ce priveşte această iniţiativă care nu se conformează practicilor utilizate de obicei de Franţa şi Belgia.”

“Nu putem înţelege acest lucru. Nu trebuie să se mai întâmple”, a declarat un oficial guvernamental agenţiei de ştiri Reuters, cerând să rămână anonim. “Este împotriva legii şi cooperării dintre cele două ţări”.

Anterior, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, l-a convocat miercuri pe ambasadorul belgian în Paris pentru a-şi exprima “indignarea” Franţei, a susţinut biroul de presă al Ministerului francez de Interne. În plus, Cazeneuve a discutat prin telefon cu omologul său belgian, Jan Jambon.

Probleme în drum spre Calais

Ofiţerii belgieni au fost eliberaţi după ce au fost interogaţi timp de aproximativ patru ore de către autorităţile franceze, dar imigranţi pe care îi transportau, inclusiv trei minori, se află încă în custodia Franţei. Mass media franceză a raportat că imigranţii respectivi s-au aflat la un moment dat în Franţa şi au încercat să ajungă în Marea Britanie prin portul francez Calais, ascunzându-se în remorca unui camion. Totuşi, din greşeală, au ajuns în Belgia.

Mass media belgiană a relatat că cei 13 imigranţi au fost reţinuţi marţi în Belgia şi că Biroul naţional pentru Străini le-a ordonat în aceeaşi zi să părăsească ţara. Imigranţii, un grup de irakieni şi afgani, au cerut să fie aduşi la frontiera belgiano-franceză. Totuşi, în misiunea lor, poliţia belgiană a pătruns împreună cu imigranţii, aproximativ 50 de metri pe teritoriul francez.

Totuşi, poliţia locală belgiană părea să fie netulburată de acţiunile ofiţerilor. Comisarul local al poliţiei belgiene pentru regiunea Ypres, George Aeck, a declarat postului de televiziune RTBF: “Nu am făcut-o pentru bani, nu este trafic de persoane... Doar le-am oferit o mână de ajutor. I-am transportat puţin în direcţia în care doreau să meargă”.

Guvernul din Paris a început să demonteze tabăra de imigranţi din Calais, cunoscută sub numele de “Jungla”. Mii de oameni au locuit acolo, sperând să găsească o modalitate de a călători în Marea Britanie.

Frontiera belgiano-franceză a fost tot mai monitorizată din moment ce mulţi dintre teroriştii implicaţi în atacurile din Franţa din noiembrie 2015 au avut legătură cu Belgia. Poliţia belgiană şi autorităţile din domeniul informaţiilor au fost, de asemenea, acuzate că nu fac suficient pentru a distruge aşa numitele “paradisuri pentru terorişti” din Belgia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe