Poliţia belgiană a găsit arme şi explozibil într-un apartament din Bruxelles

(Andreas Rentz / Getty Images)

Poliţia belgiană a găsit arme şi explozibil într-un apartament din Bruxelles care aparţinea unui număr de doi cetăţeni olandezi de origine turcă, suspectaţi de legături cu Sharia4Belgium, o organizaţie radicală salafistă din Belgia, relatează euobserver, citând ediţia de luni a cotidianului flamand Het Laatste Nieuws.

Cei doi olandezi, rezidenţi ai oraşului Haga, au fost arestaţi în luna august pe aeroportul internaţional din Bruxelles atunci când reveneau din Siria, via Turcia.

Numărul belgienilor care au plecat să lupte în Siria alături de rebeli este estimat la 400, dintre care circa 90 au revenit în ţară. Belgia, ca şi alte ţări europene, este preocupată din cauza numărului crescând de cetăţeni care pleacă să lupte în Siria şi în Irak şi care riscă să revină în ţară şi mai radicalizaţi.

'Plecăm în această anchetă de la realitatea că unul din nouă suspecţi vizează să realizeze un atac. Aceasta este o estimare care ia în calcul şi pe cei care îi ajută'' pe suspecţi, a declarat o sursă din interiorul poliţiei bruxelleze, pentru publicaţia Het Laatste Nieuws.

Postul public de televiziune olandez NOS anunţase sâmbătă noaptea că cel puţin două dintre persoanele arestate de autorităţile belgiene veneau de la Haga. 'Ei pregăteau un atentat. Una dintre ţinte era clădirea Comisiei Europene de la Bruxelles', a informat NOS, citând surse anonime. 'Comisarii nu erau vizaţi individual. Acţiunea trebuia să semene cu atacul de la Muzeul evreiesc (...), având drept obiectiv uciderea cât mai multor persoane', a adăugat NOS.

Totuşi, duminică Comisia Europeană (CE) a anunţat că nu are cunoştinţă despre existenţa unor ameninţări jihadiste, în replică la informaţiile din presă conform cărora sediul său de la Bruxelles ar putea fi ţinta combatanţilor extremişti reveniţi din Siria.

'Comisia nu a primit nicio informaţie privind ameninţări specifice', a declarat duminică un purtător de cuvânt al CE, refuzând să furnizeze alte informaţii. Întrebat despre acest lucru, un purtător de cuvânt al Parchetului de la Bruxelles a refuzat la rândul său să facă declaraţii pe această temă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe